Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije: »Dovolj nam je vseh nesmiselnih ukrepov«

23. 3. 2021

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT) v javnem pismu namenjenemu vladi in njenim ministrom opozarja, da so najbolj kratko v krizi potegnili delavke in delavci v gostinstvu in turizmu. Predstavili so tudi svoje zahteve, ki bi izboljšale njihov položaj.

»V Podravski regiji imamo v gostinstvu celo delavce, ki ne delajo že 12 mesecev! Si sploh znate predstavljati, s kakšnimi stiskami, s kakšnimi psihičnimi pretresi se ti delavci soočajo? Želimo vam sporočiti, da nam je dovolj odločanja o zaprtju panoge, dovolj nam je ukrepov, ki prepovedujejo stike, dovolj nam je “policijske ure”, dovolj nam je vseh nesmiselnih ukrepov, ki iz dneva v dan bolj nažirajo dušo človeka in ker se meseci agonije brez dela samo še nadaljujejo. Komaj se je drugi val začel umirjati, že nas opozarjate na tretji val še bolj kužne angleške različice. Od kod lahko pridejo okužbe v našo državo, glede na to, da moramo imeti ob prehodu meje negativen test ali potrdilo, da smo bili cepljeni, ali da smo covid-19 preboleli? Kako zanesljive in odgovorne so potem takem naše službe mejnih organov? Vse druge veje gospodarstva in javnega sektorja delajo, in vsi vemo, da tudi od tam izhajajo okužbe, pa še nobene proizvodnje niste zaustavili! Še več, o teh okužbah sploh javno ne govorite! Ves čas pa pada sum na panogo, ki je zaprta!« so zapisali v pismu.

Več kot 12 tisoč zaposlenih na zavodu

»Opozorili smo vas že, da se razno razne pijače in kave pijejo na vse mogočih parkiriščih trgovskih centrov, počivališčih, bencinskih črpalkah, kjer ni nikakršnih varnostnih nadzorov in spoštovanja ukrepov in tudi v prostorih, skritimi pred očmi javnosti. Vi pa še vedno ne dovolite odprtje teras in vrtov po celi Sloveniji, kjer bi s poostrenimi nadzori in spoštovanjem vseh ukrepov stroke le to bistveno lažje nadzorovali, državljanom pa zagotovili tiste minimalne pogoje, ki nam na dolgi rok obetajo, da bodo resneje spoštovali ostale, res utemeljene omejitve,« poudarjajo v sindikatu in dodajajo, da je nelogično, da je odbor za gospodarstvo v DZ ocenil, da so dosedanji ukrepi učinkoviti in pravočasni ter, da so prispevali k ohranitvi delovnih mest. Sprašujejo se, kako so lahko bili ti ukrepi takšni, če je bilo samo v času od marca 2020 do decembra 2020 iz panoge gostinstva in turizma na zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih že preko 12.300 oseb: »Nelogično in nerazumljivo, kajti, če bi bila pomoč učinkovita in pravočasna, ne bi bila panoga v takšnih težavah, kot je! Težko je gledati manjše delodajalce in številne gostilne z več letnimi tradicijami, ki propadajo in odpuščajo delavce. Mi pa še kar naprej ostajamo zaprti, še kar naprej po mnenju stroke in politike epidemiološka slika ne dopušča sproščanja ukrepov za gostince!«

Zahtevajo 100-odstotno nadomestilo plač in krizni dodatek

»Sporočamo vam, da ne zmoremo več! Da nam je 7 mesecev več kot dovolj nedela in socialne izoliranosti! Da je storjene že preveč škode tako ljudem kot na področju gospodarstva!« so še zapisali in strnili svoje zahteve:

• 100-odstotno nadomestilo plač vsem zaposlenim, ki so zaradi odloka vlade na čakanju na delo doma in prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače, saj je večina delavcev, ki so doma na čakanju na delo zaradi odloka vlade, že na pragu ali pod pragom revščine! Želimo izplačilo razlike od 80-odstotnega do 100-odstotnega nadomestila plače za vse te delavce, ki so doma na čakanju zaradi odloka vlade, vsaj za tri mesece nazaj (december 2020, januar 2021, februar 2021)! Prav tako zahtevamo zapis v zakon, da delodajalci, ki ves čas epidemije od 19.10.2020 dalje prejemajo subvencijo za plače delavcev, ki so na čakanju na delo doma, ne morejo odpustiti delavcev vsaj še šest mesecev po prenehanju prejemanja državne pomoči.
• Zahtevamo 100-odstotno nadomestilo tudi za delavce invalide, ki delajo polovični delovni čas.
• Krizni dodatek, najmanj v višini 200 evrov zahtevamo za vse delavce v panogi gostinstva in turizem, ki pa v teh težkih razmerah vendarle delajo (v zdraviliščih in termah, kjer opravljajo rehabilitacijo gostov po operacijah ali ob raznih športnih prireditvah, ipd.).
• Turistični boni naj bodo v koriščenje še za druge segmente in še drugim deležnikom v gostinstvu in turizmu in ne le nastanitvenim subjektom!
• Gostincem dovolite, da lahko poleg hrane prodajajo še pijačo! Odpravite omejitev prepovedi prodaje pijač na prevzemnih mestih hrane, saj vidimo ukrep kot popolnoma nesmiseln (namreč kakršno koli pijačo lahko kupimo pri sosednji trgovini ali bencinski črpalki).

Share