Sindikat delavcev gostinstva in turizma opozarja, da naj bi tudi sobarice družbe Istrabenz Turizem kmalu prenesli na zunanjega izvajalca

6. 3. 2023

Že na protestu ob opozorilni stavki sobaric iz Hotelov Bernardin oziroma iz podjetja Sava Turizem, ki so jih prenesli na zunanjega izvajalca Aktiva Čiščenje, prejšnji teden v Portorožu je bilo slišati tovrstna opozorila, zdaj pa so se z njimi oglasili tudi pri Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (Sgit). Tam pravijo, da namerava sobarice na zunanjega izvajalca prenesti tudi družba Istrabenz Turizem, ki je prav tako v državni lasti. Vlado in državni zbor so zato že pozvali k ukrepanju. 

»Že sobarice iz Save Turizem so vam jasno povedale, da niso smeti, ki bi jih želeli pomesti pod preprogo, in to vam sporočajo tudi sobarice iz Istrabenz Turizma,« so zapisali danes v pozivu, namenjenem premierju Robertu Golobu, ministrom za delo, finance in gospodarstvo, Slovenskem državnemu holdingu (SDH) ter poslankam in poslancem državnega zbora.

Opozorili so, da medtem ko zunanji izvajalci storitev čiščenja »kujejo visoke dobičke in se bogatijo, predvsem na račun državnih družb, se delavke in delavce, zaposlene v teh družbah, izkorišča na vse mogoče načine, od sramotno nizkih plač, nižjih dodatkov k plači, težkih in človeka nedostojnih pogojev dela, nižjih izplačil regresa za letni dopust in drugo.« Ti delavci in delavke so dnevno izpostavljeni velikim pritiskom, zaradi česar tudi zbolevajo. In za odpravo tega izkoriščevalskega modela, ni dovolj, da je ministrstvo za delo nazaj zaposlilo varnostnike in čistilke ter da sta dva ministra podprla prizadevanja sindikata za odpravo outsourcinga, so jasni v sindikatu. Menijo tudi, da lahko vlada in državni zbor preprečita, da bi bile na družb Aktiva čiščenje prenesene še sobarice iz družbe Istrabenz Turizem. »Na podlagi številnih dokazov, ki jih lahko pridobite na inšpektoratu za delo, na podlagi številnih pretresenih izpovedi delavk in delavcev, ki so že leta podplačani in v t. i. ‘novodobnem suženjstvu’, na podlagi poraznega zdravstvenega stanja sobaric lahko samo politika izkorenini škodljive prakse,« so prepričani.

Družba Istrabenz Turizem, ki je v 100-odstotni lasti SDH, ima med drugim v lasti šest hotelov v Portorožu in Terme Portorož.

Poudarjajo tudi, da delavke in delavci iz turizma še vedno odhajajo v druge poklice in da jih manjka že skoraj 15 tisoč. Sobarice so delavke, brez katerih se ne morete iti turizma, poklic pa je razvrednoten, ne samo zaradi sramotnega plačila, ampak tudi dejstva, da te delavke danes opravljajo delo dveh poklicev, čistilke in sobarice, še izpostavljajo. »In medtem, ko imate vi, spoštovana oblast, proste vikende, praznike … te delavke garajo vse dneve v tednu, v petek in svetek, vse vikende, praznike. Zato, da imate postlano sobo na vašem oddihu. Kar one zaslužijo za svoje garaško delo, je za vas morda zgolj drobiž za kave s prijatelji.«

Share