Sindikat upokojencev nasprotuje podražitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja!

19. 8. 2019

Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) protestira proti nedavno napovedanemu povečanju premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in sporoča naslednje:

Vzajemna bo s 1. septembrom 2019 podražila premije za 12 odstotkov, kar pomeni, da bodo znašale 35,67 €. To bo že drugi dvig v letošnjem letu. Dvig je napovedala tudi zavarovalnica Triglav, in sicer za 7,8 odstotka. Nova premija bo znašala 35,55 € na mesec. Prav gotovo bo enako storila tudi zavarovalnica Adriatic. Gre torej za kartelno dogovarjanje.

Nespodobne so obrazložitve odgovornih oseb zavarovalnic, da to morajo storiti zaradi povečanja stroškov, ker da beležijo izgube. Kaj pa dobički, rezervacije preteklih let? Zakaj toliko trošijo za reklamo? Kje se kopiči ta denar in komu služi? Predlagajo prenos dela obveznosti plačevanja zdravstvenih storitev v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, ker da ima Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) presežke sredstev. Nobenih presežkov ni, ki bi jih ne potrebovali za zdravstvene storitve. Samo bedasto fiskalno pravilo preprečuje porabo, čeprav so ta sredstva zbrana s prispevki zavarovancev.

Dejstvo, da upokojenke upokojenci, ki s pokojnino ne krijejo niti minimalnih življenjskih stroškov, plačujejo enako premijo kot tisti, ki prejemajo mesečno več deset več tisoč evrov, govori o nesolidarnosti sistema.

Bojimo se, da bo veliko zavarovancev odpovedalo plačevanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da bo ogrožena njihova zdravstvena varnost.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije smo že pred več kot desetimi leti zahtevali preureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V sindikatu zahtevamo, da mora biti solidarnost temeljni princip javnih sistemov zdravstvenega varstva. Zdravje ni običajno tržno blago, temveč javna dobrina. Dostop do zdravstvenega varstva mora biti tako ena izmed državljanskih pravic, zagotovljena vsem, ki so vključeni v javni sistem, ne glede na zdravstveno, socialno in ekonomsko stanje ali sposobnost posameznika.

Pozivamo odgovorne v Vzajemni, Triglavu, da premislijo o podražitvi premij in tako preprečijo posledice množičnih odpovedi plačevanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Vlado pa ponovno pozivamo, naj nemudoma predloži spremembe zakonov o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovem prenosu v obvezno zavarovanje.

Stališče sindikata upokojencev je dostopno tudi v izjavi za javnost: Protest proti podražitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja!

Share