SKEI Gorenje prejel predlog programa razreševanja presežnih delavcev – odziv

6. 6. 2019

Iz SKEI Gorenje sporočajo, da so od vodstva podjetja prejeli predlog programa razreševanja presežnih delavcev. Na seznamu je 1481 presežnih delavcev, od katerih jih bo ponudbo za novo pogodbo o zaposlitvi za ustrezno delo prejelo 1377, drugim 104 presežnim delavcem pa nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno delo ne bodo ponudili.

V povezavi s tem pozivajo v sindikatu vse člane in članice, da se v primeru kakršnihkoli vprašanj obrnejo nanje. Sindikat namreč skrbi nas, da je to šele prvi korak in da se obetajo še dodatna odpuščanja, kar je popolnoma v nasprotju z optimističnimi napovedmi vodstva podjetja o dodatnem zaposlovanju in širitvi proizvodnje.

»Kljub temu, da smo v preteklosti predstavniki zaposlenih tako v nadzornem svetu, svetu delavcev in sindikatu opozarjali na nepravilnosti, so nas premalo ali pa se sploh ne upoštevali. Tudi zato se trenutno novi lastnik sooča s težavami, ki jih bodo zaposlenim v kratkem predstavili na zborih delavcev,« sporočajo iz sindikata.

»Sindikat SKEI Gorenje še vedno vztraja pri zahtevi o ugotavljanju odgovornosti tistih, ki so v preteklosti sprejemali napačne odločitve, zaradi katerih ima podjetje še danes težave. Zaradi navedenega opažamo, da postaja način izvajanja socialnega dialoga v podjetju zaskrbljujoč. To smo opazili tudi pri pogajanjih o višini letošnjega regresa za letni dopust, ki jo je na koncu delodajalec določil enostransko, in sicer brez podpisanega dogovora s sindikatom. Sklenitev slednjega pa določa podjetniška kolektivna pogodba. Novi lastnik zaradi nekaterih potez, na katere imajo vpliv predvsem domači svetovalci, tvega izgubo velike naklonjenosti zaposlenih, ki jo je imel ob prevzemu. Prav tako želimo izpostaviti, da so nekateri predstavniki sindikata že prejeli anonimne grožnje, da naj pazijo kaj ‘čvekajo’ v medijih«, so neposredni.

Ob napovedanem odpuščanju večjega števila zaposlenih in nižjemu regresu od lanskega so optimistične obljube poslovodstva do zaposlenih vedno bolj vprašljive, menijo v sindikatu, in zatrjujejo, da si bo SKEI Gorenje za pravice zaposlenih prizadeval z vsemi sredstvi.

Izjava za javnost je v celoti dostopna tukaj.

Share