Skrajni čas je za višje plače

Bruto domači proizvod se je  v letu 2017  po prvih ocenah Statističnega urada Republike Slovenije zvišal za 5 %, v zadnjem četrtletju leta 2017 pa se je povečal za 6 %.  K povečanju bruto domačega proizvoda v letu 2017, je prav tako kot v letu 2016, največ prispeval izvoz, ki se je povečal za 10,6 %. K rasti pa so pomembno prispevali tudi domača potrošnja, ki se je povečala za 4,1 %, rast zasebne potrošnje, ki se je okrepila za 3,2 %, ter rast bruto investicij v osnovna sredstva, ki so se povečale za 10,3 %.

Slovenija že štiri leta zapored beleži gospodarsko rast, ki se je v letu 2017 še dodatno okrepila in je bila najvišja v zadnjem desetletju. Prav tako Slovenija beleži eno izmed najvišjih rasti med državami EU in presega povprečno gospodarsko rast evrskega območja.

Kljub ugodnim gospodarskim razmeram, čedalje višjim dobičkom gospodarskih družb, večanju produktivnosti, pa se večletna gospodarska rast še vedno ne odraža v višjih plačah delavk in delavcev. Skrajni čas je, da se z izboljšanjem gospodarskih razmer in z visoko gospodarsko rastjo zvišajo tudi plače zaposlenih, ki so v času krize nosili glavno breme tako v realnem kot v javnem sektorju.

Rast plač bi tako prispevala k višji kupni moči in k nadaljnji rasti domače in zasebne potrošnje, ki pomembno vplivata na rast bruto domačega proizvoda.

I. V.,

ekonomska služba ZSSS

Share