“Skupaj bomo to krizo prebrodili!” – Pismo predsednice ZSSS Lidije Jerkič

18. 3. 2020

Objavljamo pismo Lidije Jerkič, predsednice ZSSS, ki ga v povezavi z epidemijo novega koronovirusa namenja vsem članom in članicam:

Spoštovane članice, spoštovani člani,

v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in v vseh sindikatih dejavnosti, ki jo sestavljajo, se v teh časih trudimo pomagati, kolikor le gre. Prav vsi se trudimo v vsem neznanem in težkem položaju pomagati tam, kjer je to mogoče. Delujemo na vseh ravneh: kolegi v podjetjih in na območjih se trudijo zagotoviti, da bi delodajalec izvajal vse potrebne ukrepe, da bi bilo delo kolikor toliko varno, pomagajo posameznikom, ki so iz različnih razlogov ostali doma, in pozivajo k zapiranju obratov, kjer je to izvedljivo.

Na državni ravni tečejo pozivi in prizadevanja, da omejimo nevarnosti za zdravje delavk in delavcev na najmanjšo mogočo raven. Ukrepamo, kjer lahko. Sodelujemo pri pripravi zakonodaje in si prizadevamo omejiti škodljive posledice za delavke in delavce, preprečiti želimo, da bi bili po nepotrebnem izpostavljeni bolezni, ki je ne poznamo dobro.

V teh dnevih smo za vas vzpostavili sistem obveščanja. Delujemo tako kot v tem trenutku lahko. Neposredni stiki so omejeni, marsikje zunanji predstavniki ne morejo več v podjetja. Če ne gre osebno, pomagamo po telefonu, prek elektronske pošte, Facebooka ali naše spletne strani. Za vas smo na naši spletni strani vzpostavili informacijsko točko. Tam boste našli vse v zvezi novim koronavirusom ter odgovore na vsa vaša vprašanja, ki jih postavljate (mimogrede, res jih je veliko), kontaktne telefonske številke in druge aktualne informacije.

Stvari se iz uro v uro spreminjajo. Na delo ne moremo več z javnim prevozom, storitve so omejene, zaprte so vse trgovine, razen nujnih, javnega življenja ni več. Veliko število naših članov in članic se zaradi naštetega že sooča z odpuščanjem ali z nižjimi plačami. Veliko delavcev in delavk je ostalo doma zaradi zaprtja šol in varstva otrok. Marsikdo je doma v samoizolaciji ali celo v karanteni.

V podjetjih, v katerih še delajo, so delavke in delavci razdvojeni in prestrašeni, oglašajo se z opozorili, da niso zaščiteni, da varovalne opreme ni. Predvsem na tem področju zahtevamo jasna navodila oblasti in zdravstva, kako ravnati. V skrajnih primerih svetujemo odklonitev dela, ki jo zakon o varstvu in zdravju pri delu predvideva. Apeliramo na oblasti in zahtevamo pojasnila – naše pozive in apele lahko najdete tukaj

Napovedani so novi ukrepi: izločitev starejših iz delovnega procesa, interventni zakon o čakanju na delo doma, ustavljajo se podjetja – BSH, Elan, Magna … Od jutri bo enako tudi v Revozu in Adria Mobilu ter verjetno še kje. V Franciji se ustavlja Renault, VW pa po vsej Evropi, kar pomeni, da bo v kratkem tudi vsa naša avtomobilska industrija doma. V mislih moramo imeti še, da različni ukrepi z veljavnostjo 14 dni verjetno ne bodo dovolj. Po dveh tednih bomo vsi skupaj šele videli, kako se dogodki razvijajo. In vedeti moramo, da bo treba preživeti tudi čez mesec dni.

Na tem mestu se v imenu ZSSS zahvaljujem vsem tistim, ki nimajo izbire in ne morejo delati od doma, ali ostati na čakanju na delo, ker jih vsi potrebujemo. Hvala vsem delavkam in delavcem v zdravstvu, trgovinah, lekarnah, vsem voznikom, ki še delajo, taksistom, komunalnim službam, delavkam in delavcem na bencinskih servisih, delavcem v obratih za pridelavo in predelavo hrane ter za izdelavo potrebnih medicinskih in podobnih izdelkov. Hvala vsem tistim, ki nam zagotavljajo elektriko, pa novinarkam in novinarjem, ki nas seznanjajo z vsemi informacijami, snažilkam in pericam, policiji in vojski ter še mnogim drugim. Poskrbeli bomo, da bodo vaši napori dodatno nagrajeni! In da si boste lahko odpočili takoj, ko bo to mogoče.

Spoštovane članice, spoštovani člani, naša primarna skrb sta vaše zdravje in vaša varnost. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da vas zaščitimo. Vaša naloga je, da ščitite sebe in druge. Z odgovornim ravnanjem, strpnostjo in pogumom bomo to krizo prebrodili – skupaj, povezani in močnejši!

Share