Socialna partnerja predstavila svoje delo na Megri 2022

11. 5. 2022

Na Megri, mednarodnem sejmu gradbeništva, energetike, komunale in obrti, ki je potekal konec aprila v Gornji Radgoni, so svoje poslanstvo in aktivnosti predstavili tudi socialni partnerji gradbenih dejavnosti. Osvetlili so rezultate mednarodne iniciative SUSODCO, plod dveletnega dela in izpostavili mehanizem pomoči iz sredstev Evropske unije, ki je pomagal skozi razpis DG EMPL krepiti socialni dialog in kapacitete socialnih partnerjev v jugovzhodni regiji Balkana za učinkovito sodelovanje pri oblikovanju politik prihodnosti za gradbene dejavnosti.

Skozi intenzivno dvoletno delo bipartitnih socialnih partnerjev so okrepili medsebojno poznavanje in razumevanje. Seznanili so se s stanjem socialnega dialoga in z razlogi zanj v 4 posebnih projektnih poročilih, uokvirili strateške izzive pred socialnimi partnerji gradbenih dejavnosti, diskutirali o rešitvah in se vanje poglobili na intenzivnih delavnicah. Začrtali so si prioritete socialnega dialoga, pripravili skupno nacionalno sektorsko komunikacijsko strategijo, jo uresničili s pomočjo različnih komunikacijskih orodij in medijskih objav ter delili z zainteresirano javnostjo prek veliko portalov in medije. Skozi skupno delo so se socialni partnerji iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Cipra, Grčije in Bolgarije bolje spoznali in si skušali čimbolj prisluhniti.

Paralelno so vodili razvoj nove prosto dostopne SUSODCO spletne platforme za člane pogajalskih skupin socialnih partnerjev, da bi s pomočjo nabora najboljših praks socialnega dialoga po državah EU, še zlasti pa regije jugovzhodne Evrope, pomagali omenjenim pogajalcem poiskati najboljše rešitve.

Na domačem parketu so spomladi 2022 ekipa SDGD Slovenije in GZS ZGIGM, vodili usmerjeno medijsko kampanjo za izboljšanje medijske podobe gradbeništva (ZA PRIHODNOST GRADBENIŠTVA) in mlade skušali navduševati za kariero v tej perspektivni in eni izmed najstarejših dejavnosti. Sproducirali soo nove promocijske videoposnetke promocije gradbeništva in jih ponosno pokazali tudi širokemu občinstvu večdnevnega sejma Megra 2022.

Dolgoročni učinki projekta so projektne aktivnosti SUSODCO, ki so strokovno okrepile osnovne in podporne strukture in njihove kapacitete: socialni partnerji, njihove kompetence in zmogljivosti tako na na nacionalni kot na evropski regijski ravni. 

Konferenco so zaključili z obljubo, da bomo še naprej aktivno in predano skrbeli za svoje člane, za svoje skupne interese in za prihodnost gradbeništva.

 Foto Pop & Zebra/Unsplash

Share