Za sindikat upokojencev ni dvoma: čas je za uvedbo trinajste pokojnine

31. 8. 2022

V Sindikatu upokojencev Slovenije (Sus) so prepričani, da je čas za uvedbo trinajste pokojnine. Dosegli bi jo z dopolnitvijo zakona o izvrševanju proračuna za leto 2023. Svojo zahtevo, ki jo lahko najdete tudi na tej povezavi, so že poslali tudi predsedniku vlade in ministroma, pristojnima za finance in delo.

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, pričakujejo določitev enakega letnega zneska za vse v višini 625 evrov, tj. 80 odstotkov povprečne pokojnine. Ta letni znesek naj po njihovem predlogu postopoma postane pravica do trinajste pokojnine, kot jo ponekod v Evropi že poznajo (na primer v Avstriji), v letu 2023 pa naj se izplača s pokojnino za maj, predlagajo v sindikatu.

Na izgovore, da zdaj v krizi ni pravi čas, ne pristajajo, saj imajo s krizami grenke izkušnje varčevanja na plečih upokojenk in upokojencev. Pokojnina ni socialna kategorija, ampak je rezultat plačevanja prispevkov, so še spomnili in dodali, da ne sprejemajo opozoril o (ne)vzdržnosti pokojninske blagajne, ker to sploh ne bi bil problem, če ne bi vlada Janez Drnovška konec devetdesetih let prepolovila prispevkov delodajalcev, nobena od poznejših vlad pa tega ni vrnila na prvotno raven. Podpirajo pa tudi povišanje plač in odpravo prekarnosti, kar bi povečalo zaupanje v pokojninsko blagajno in s tem njeno stabilnost.

V Susu računajo tudi na izredno uskladitev pokojnin, o kateri naj bi svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje odločal septembra.

Share