Sindikat upokojencev za izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka in z javnim pismom poslanskim skupinam koalicijskih strank

25. 5. 2023

Predsednik vlade Robert Golob je na Dnevih medgeneracijskega sožitja te teden napovedal spremembo vdovskih ter invalidskih pokojnin, in sicer s 1. januarjem 2024. Ukrep v Sindikatu upokojencev Slovenije (Sus) pozdravljamo, saj že nekaj časa opozarjamo, da je socialno-ekonomski položaj vdov, vdovcev, invalidov izredno slab. Predsednik vlade je napovedal tudi predčasno redno uskladitev pokojnin v višini 1,8 odstotka s 1. novembra 2023 ter božičnico oziroma zimski letni dodatek v višini 40 odstotkov letnega dodatka za leto 2023, ki bi naj bil izplačan s pokojnino za december 2023.

Pozneje smo na okrogli mizi o pokojninskem sistemu, ki jo je v okviru istega dogodka organizirala Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), izvedeli, da ne gre za predčasno redno uskladitev pokojnin v višini 1,8 odstotka s 1.novembrom letos, ampak le za dodatek k pokojnini za november in december 2023, enako, kot je bil izplačan dodatek k pokojnini konec leta 2022. Da se bo zagotovljena pokojnina dvignila na 700 evrov drži torej samo za november in december 2023, pokojnina v januarju 2024 pa bo zopet na sedanji višini 683 evrov. Glede na pričakovano redno uskladitev pokojnin za februar 2024 pa bo zagotovljena verjetno znašala več kot 700 evrov. To je povedal minister za delo Luka Mesec, dejal je tudi, da je sam bil obveščen o predlogih šele prejšnji večer, kar je samo po sebi zelo povedno. Ali je torej predsednik vlade namerno ali nenamerno sporočil napačno informacijo?

Spoštovane poslanke, poslanci, dobivamo ogorčena pisma, telefonske klice upokojenk, upokojencev v zvezi z napovedanim dodatkom 1,8 odstotka k pokojnini in zimskem dodatku (božičnici). Sprašujejo nas, ali smo upokojenci, upokojenke v tej državi tako malo vredni, ali smo vredni nespoštovanja, ki je izraženo s prej navedenimi predlogi. Inflacija znaša 9,4 odstotka, rast cene prehrane in brezalkoholnih pijač pa 15,8 odstotka. Dvoštevilčna inflacija je tista, ki načenja in je že načela vrednost pokojnin. Ali mislite da, lahko upokojenke in upokojenci živimo s tako visoko inflacijo in počakamo na konec leta, da bomo v medgeneracijskem sožitju preživeli božični in novoletni čas? In potem bo prišel januar in bomo spet prejeli nižje pokojnine. Tako namreč sprejemajo upokojenke in upokojenci takšno delitev majhnih bombončkov.

V sindikatu upokojencev si resnično prizadevamo, da v okviru socialnega dialoga predlagamo ukrepe za razreševanje socialno ekonomskega položaja starejših, predstavljamo naše predloge, pobude poslanskim skupinam, delujemo v skupinah za pripravo zakonov. Pred dnevi smo predsedniku vlade že poslali skupno pismo našega sindikata in Zveze društev upokojencev Slovenije, v katerem smo ponovno predlagali izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka in enoodstotno uskladitev za prenizko uskladitev v času prejšnje vlade, kot jo je že februarja letos predlagal Svet Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ki je za to najbolj pristojen in poklican. Že lansko leto smo predlagali tudi t. i. trinajsto pokojnino vsem upokojenkam in upokojencem v višini povprečne starostne pokojnine.

Spoštovani, razmislite ponovno o svojih predlogih dodatka v višini 1,8 odstotka k pokojnini za december 2023 in o predlogu za zimski dodatek. Predlagamo vam, da spremenite svoj predlog v predlog za takojšnjo izredno uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka in enega odstotka ter za izplačilo božičnice oziroma zimskega dodatka v višini povprečne pokojnine za vse enako.

Sindikat upokojencev Slovenije

Share