Sindikat upokojencev Slovenije poziva k umiku omejevanja uporabe javnega prometa za upokojence

29. 9. 2020

Ministrstvo za infrastrukturo namerava dostop upokojencem in starejšim do storitev javnega potniškega prometa omejiti samo na določene ure. Ob tem so v Sindikatu upokojencev Slovenije (SUS) na ministra za infrastrukturo Jerneja Vatovca naslovili javni poziv. Kot so zapisali, so omenjeno novico sprejeli s presenečenjem in nejevero.

 Sprašujejo se, kako je takšna diskriminacija dela prebivalstva za civilizirano in demokratično družbo sploh mogoča. »Zaradi tega smo zgroženi in ogorčeni, saj bo po krivici prizadela številne starejše, ki lahko pridejo do zdravnika (samo pomislimo, koliko starejših se vsak dan vozi v UKC Ljubljana in UKC Maribor), banke, zavarovalnice, sodišča, upravne enote, različnih zavodov in drugih uradov samo z javnim prevoznim sredstvom. Veliko starejših, ki nimajo lastnega prevoznega sredstva, brez javnega prevoza ne more niti v trgovino ali po drugih nujnih opravilih. Veliko starejših sodeluje pri delu v različnih predstavniških organih, političnih strankah in organizacijah ter morajo na sestanke, tako kot zaposleni. Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznost, da je izključen iz družbe in da potrebuje javni prevoz samo takrat, ko ga drugi ne potrebujejo. Takšno razmišljanje je nezaslišano,« so zapisali v javnem pozivu, ki ga v celoti najdete tukaj.

V primeru, da bo diskriminatorna praksa sprejeta pa v SUS napovedujejo vložitev ustavne presoje in ministra še pozivajo k umiku sporne uredbe.

»Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznost, da je izključen iz družbe in da potrebuje javni prevoz samo takrat, ko ga drugi ne potrebujejo. Takšno razmišljanje je nezaslišano,« je v pismu SUS opozorila Francka Ćetković. Fotografija: Matej Klarič
Share