Sindikat upokojencev pričakuje odpravo krivic pri pokojninah

21. 6. 2022

V Kidričevem je danes potekalo srečanje Sindikata upokojencev Slovenije (Sus), na katerem je okoli 200 udeleženkam in udeležencem iz vse Slovenije spregovorila predsednica sindikata Francka Ćetković. Po njenih besedah v Susu pričakujejo, da bo vlada sprejela odločitev o dodatni uskladitvi pokojnin, ki bi jih morali po sistemskem zakonu lani uskladiti za 3,5 odstotka, dejansko pa so jih samo za 2,5 odstotka. Kot je dejala, sindikat upokojencev vztraja pri spoštovanju sistemske zakonodaje, nasprotuje pa posameznim enostranskim posegom v pokojninski sistem.

Sindikat upokojencev vladi predlaga tudi, naj zagotovljena pokojnina znaša najmanj 700 evrov, od 1. januarja naslednje leto pa naj bo najmanj enaka pragu revščine. Predlagajo tudi ureditev vdovskih pokojnin, in sicer tako, da se po smrti zakonca oziroma partnerja vdovi oziroma vdovcu življenjski standard ne bo bistveno poslabšal. Kar se tiče dela upokojencev, so v sindikatu upokojencev zadovoljni, da so dosegli izenačitev urne postavke za občasno delo upokojenk in upokojencev z urno postavko za študentsko delo. Po njihovem mnenju bi moralo biti delo upokojencev namenjeno prenosu izkušenj in znanja starejših na mlajše ter ohranjanju ustvarjalnosti starejših. Žalostno pa je, da mora veliko upokojenk in upokojencev z občasnim delom krpati svoje prenizke pokojnine, da lahko poplačajo vse položnice in druge izdatke ter dostojno živijo.

Za ublažitev posledic draginje med starejšimi v sindikatu upokojencev predlagajo, da vlada s spremembo zakonodaje zagotovi, da bodo do varstvenega dodatka ponovno upravičene vse upokojenke in upokojenci, ne glede na starost. Predlagajo, da pravica do varstvenega dodatka ne bi bila več povezana s socialno pomočjo, postala naj bi individualna pravica, ki ni odvisna od materialnega položaja gospodinjstva in ni vračljiva. Upravičenci naj bi jo pridobili avtomatično.

V sindikatu upokojencev pričakujejo, da bo nova vlada čim prej oživila socialni dialog v okviru ekonomsko-socialnega sveta in da bo pri reševanju problematike starejših spoštovala moto sindikata: »Nič o starejših brez starejših!«

Udeleženke in udeleženci srečanja sindikata upokojencev, ki so srečanje izkoristili za rekreacijo in tekmovanja v več športnih disciplinah, so si ogledali tudi Ptuj, kjer so se med drugim poklonili spominu generala Rudolfa Maistra in borcev za severno mejo ter Jožeta Lacka in žrtvam narodnoosvobodilne vojne ter vojne za Slovenijo. S tem so izrazili spoštovanje prispevku prejšnjih generacij k temu, kar danes v Sloveniji imamo, hkrati pa zahtevali spoštljiv odnos tudi do vseh, ki so starejši danes in so v svoji aktivni dobi veliko prispevali h gospodarskemu in družbenemu razvoju Slovenije, tako z rednim delom kot z obilico prostovoljnega dela, s samoprispevki, z delovnimi akcijami ter z odpovedovanjem delu plač in osebnemu standardu na račun investicij.

Foto Tomaž Kšela

Share