Sus poziva k zvišanju urne postavke za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev

18. 2. 2021

Sindikat upokojencev Slovenije (Sus) poziva ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, da v odredbi, ki bo veljala od 1. marca 2021 naprej, zviša urno postavko za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev.

Z 28. februarjem namreč preneha veljati odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo. Z njo je bilo določeno, da urna postavka ne sme biti nižja od 5,05 evra, višina dohodka za opravljeno začasno delo ali občasno delo pa v seštevku v koledarskem letu ne sme presegati 7562,47 evra.

S 1. januarjem 2021 se je zvišala minimalna plača. V skladu z njim upravičeno pričakujemo, da bo minister v odredbi, ki bo veljala od 1. marca 2021 naprej zvišal urno postavko za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev, ki ne sme biti nižja od 5,89 evra bruto oziroma 4,97 evra neto, kar je predlagano tudi za študentsko delo, pravijo v Sus. Istočasno je treba uskladiti tudi mesečni oziroma trimesečni in letni znesek, še dodajajo.

Upokojenci, upokojenke si z občasnim oziroma začasnim delom zagotavljajo dodatni dohodek ob sramotno nizkih pokojninah, da lahko vsaj do neke mere poplačajo izdatke za svoje nujne potrebe. Nesprejemljivo bi bilo, da bi z nižjo urno postavko za občasno delo upokojenk in upokojencev izkoriščali njihov težak položaj ter da bi s tem povzročali tudi nelojalno konkurenco drugim oblikam dodatnega dela, opozarjajo še v sindikatu upokojencev.

Share