Udeležimo se referendumov in izkoristimo glas, ki ga imamo na voljo!

24. 11. 2022

 Volivke in volivci bomo v nedeljo, 27. novembra, odločali na treh referendumih o tem, ali se uveljavijo trije novi zakoni: o Radioteleviziji Slovenija, o dolgotrajni oskrbi in o vladi. 

Najpomembneje je, da se referendumov udeležimo in se ne odpovemo svoji pravici (ter tudi dolžnosti) oddati glas pri eni od oblik neposredne demokracije, kar referendum, ne glede na to kdo in zakaj ga predlaga, nedvomno je.

Organizatorjev za uveljavitev novele zakona o RTV pa tudi proti njej je veliko, kampanjo pa podpirajo tudi številne druge organizacije, med njimi Sindikat novinarjev Slovenije, Asociacija, društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture, Danes je nov dan, Sindikat Mladi plus, Radio Študent.

Koalicijo ZA strokovno in neodvisno RTV Slovenija druži zavzemanje ZA politično neodvisno, strokovno in sodobno javno RTV. Nastopajo ZA pod skupnim geslom »RTV je ZAkon, RTV je ZAme, RTV je ZAte«.

Organizacije, združene v koaliciji, v kampanji izpostavljajo zlasti strokovne argumente, in ne političnih, s čimer sporočajo, da niso ne za levo ne za desno politiko, ampak za javno radiotelevizijo brez politike. Predlagani zakon krni vpliv politike na delo javnega medija, s tem ko spreminja sestavo zdajšnjega programskega sveta na način, da iz novega sveta zavoda izloča predstavnike političnih strank, več prostora pa namenja predstavnikom javnosti, so sporočili v dneh kampanje in dodali, da morajo javno radiotelevizijo voditi strokovno usposobljeni ljudje, ki spoštujejo profesionalne standarde in sledenje tem zahtevajo tudi od drugih zaposlenih. Aktualno stanje je po njihovo nevzdržno in traja predolgo, novinarji namreč stavkajo, pri čemer smo jih že večkrat podprli tudi na ZSSS, sprememba pa se pozna na padcu kakovosti zlasti (ne pa samo) informativnega programa. »Javnost si zasluži kakovosten javni servis. Kakovostne informativne oddaje, kakovostne športne prenose, kulturne, izobraževalne, dokumentarne oddaje. Oddaje, ki jih bomo z užitkom spet vsi gledali,« so še sporočili iz koalicije in spomnili na to, kako je javnost pred časom dvignila glas za Slovensko tiskovno agencijo (STA), ki jo je politika skoraj leto dni pustila životariti.

Pokončna drža

V Sindikatu taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije so že večkrat pokazali razumevanje za širše družbene probleme in se aktivno vključili vanj. Spomnimo se samo njihovih odločnih akcij proti uberizaciji in s tem dodatni prekarizaciji prevozov v Sloveniji, pa aktivne podpore in brezplačnih prevozov starejših volivk in volivcev na glasovanje za referendum o vodah, podpori zakona za odpravo škodljivih posledic zaradi potez nekdanje vlade, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec, ter na številne humanitarne akcije.

Tudi tokrat ta sindikat ‒ vodi ga Dejan Jefim, ki je bil že velikokrat zaradi svojega neposredno izraženega mnenja in potez tarča napada nasprotnikov ‒ ob referendumu o noveli zakona o RTV Slovenija ne stoji ob strani, ampak se je v referendumsko dogajanje vključil kot organizator kampanje. Kot pravi Jefim, bo novela zakona vzela moč vladi in politiki, ki zdaj škodljivo posega v ta javni zavod. Na enem od predreferendumskih soočenj je opozoril tudi, da je ta javna RTV vodena zelo slabo, in če bi bilo to v kateremkoli drugem podjetju, bi direktor odstopil sam. Gledanost programov RTV Slovenija namreč drastično pada, je z javno dostopnimi podatki podkrepil svoje stališče.

Srečno!

Tudi Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa in Sindikat Glosa RTV sta vsakokrat javno podprla stavkovne in druge aktivnosti Koordinacije novinarskih sindikatov RTV ter izrazila polno solidarnost z njimi in njihovimi prizadevanji v bitki za več in boljše namesto za manj in slabše (kakršno je tudi geslo omenjenega sindikata). »Tudi tokrat podpiramo prizadevanja novinarjev in prijateljev kampanje za javno RTV, da bi se uveljavila novela zakona o RTV Slovenija, zlasti zato, ker je vprašanje javne RTV sindikalna tema, ker trenutno stanje na RTV pomeni tudi napad na sindikalno organiziranje in ker se bodo politične stranke ‘pomembno umaknile’ iz upravljanja in vodenja javnega medija. Članice in člane ter druge zdrave sile bomo pozvali, da se skorajšnjega referenduma udeležijo in obkrožijo ‘ZA’. Veseli smo, da se ne ustavljate. Naj plebiscitarna enotnost izkazuje neizmerno moč in sporočilnost! Srečno, vojščaki za pravo in prav, za javno in dobro, za svobodno in kakovostno radiotelevizijo!« so sporočili iz sindikata.

Novelo zakona o RTV podpirajo tudi nekateri drugi sindikati dejavnosti ZSSS.

Trikrat »ZA«

Kot pravi predsednica Sindikata upokojencev Slovenije (Sus) Francka Ćetković, bo šla na referendum in glasovala »ZA« vse tri zakonske spremembe. Za ZSSS in naše sindikate je namreč izjemno pomembno tudi področje dolgotrajne oskrbe.

Stališče Susa do referendumskih vprašanj pa je jasno. O zakonu o dolgotrajni oskrbi v tem sindikatu pravijo, da je treba na referendumu glasovati ZA, saj menijo, da odpira pot, za katero se zavzema tudi Sus. Zakaj? Prejšnja vlada je namreč »pred volitvami na vrat na nos, brez socialnega dialoga, mimo socialnih partnerjev in kljub nasprotovanju strokovne javnosti sprejela slab zakon o dolgotrajni oskrbi, ki upravičencem do nje, med katerimi so tudi stanovalci domov za starejše, zmanjšuje obseg v preteklosti že pridobljenih pravic ter uporabnikom ne dopušča svobodne izbire. Prav tako zakon ne zagotavlja dovolj sredstev za financiranje dolgotrajne oskrbe, zato je neuresničljiv.« pravijo v Susu, kjer so sprejemu tega slabega zakona vseskozi odločno nasprotovali, vendar je bilo vse zaman. Predsednica Susa pojasnjuje, zakaj je glas »ZA« uveljavitev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi iz julija 2022 glas v prid ureditve dolgotrajne oskrbe po meri starejših: »Da bi preprečili negativne učinke zakona o dolgotrajni oskrbi, je državni zbor na predlog vlade po volitvah sprejel spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi, ki uporabnikom zagotavljajo dosedanje pravice, in odprl pot za to, da bomo lahko v Sloveniji v naslednjem letu v dialogu med vsemi socialnimi partnerji, v sodelovanju s strokovno javnostjo z nadaljnjimi spremembami zakona dolgotrajno oskrbo končno uredili dostojno in odpravili posledice slabega zakona.« Veljavni zakon namreč po mnenju Susa »radikalno posega v sistem dolgotrajne oskrbe v institucijah in ogroža pravice uporabnikov v domovih za starejše, saj bi lahko s 1. januarjem 2023 izgubili pravico do bivanja v domovih za starejše.« Veljavni zakon tudi posega v pravico prejemnikov do dodatka za pomoč in postrežbo, ki bi jo lahko s. 1. julijem 2024 izgubili. In še: »Veljavni zakon ne zagotavlja virov za financiranje dolgotrajne oskrbe, zato je neuresničljiv.« Posledice sedanjega zakona so tako lahko nepopravljive, menijo v Susu, starejši, med katerimi mnogi dolgotrajno oskrbo potrebujejo že danes, pa nimajo časa čakati.
V Susu pravijo tudi, da podpirajo glas »ZA« depolitizacijo RTV in s tem proti uničevanju javne medijske hiše. »Na referendumu o spremembah zakona o vladi pa je glas »ZA« tudi glas za to, da bo področje dolgotrajne oskrbe samo v enem ministrstvu in ne v dveh, kot je sedaj, ter da vladi, ki smo jo spomladi izvolili, ne nagajamo in ji dopustimo, naj se organizira tako, kot sama meni, da je za njeno učinkovito delo najbolje,« še pravijo v sindikatu.

Kot rečeno, pa je najpomembneje, da se referendumov udeležimo in se ne odpovemo svoji pravici (ter tudi dolžnosti) oddati glas, ki ga imamo na voljo.

Foto Element5 Digital/Pexels

Share