Akcija uspela! Ukinjena pravna podlaga za prihod Uberja in podobnih spletnih platform v Slovenijo

15. 7. 2022

Državni zbor je včeraj sprejel zakon o odpravi škodljivih posledic prejšnje oblasti, točneje zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec.

Zakon, ki so ga podprli denimo tudi v Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije in pri njegovem Sindikatu taksistov, bo v prejšnje stanje vrnil enajst zakonov, spremenjenih v času bivše vlade. Ti so bili v veliki meri sprejeti po hitrih postopkih in brez upoštevanja mnenja strokovnjakov, povečali pa so neenakost in vpliv politike ter ogrozili temelje pravne države. Gre za problematiko sestave svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanje v policiji, za izključevanje nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z okoljem, iz postopkov obravnave okoljske problematike, za zagotovitev pravne podlage za prihod Uberja v Slovenijo, povečan vpliv odločanja ministra za kulturo na področju programskih in projektnih razpisov ter za posege v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk. Vse to pa zdaj pomeni, da je s sprejetjem zgoraj omenjenega zakona oziroma tudi s spremembo škodljivih členov zakona o prevozih v cestnem prometu, ki je v našo zakonodajo, kot rečeno, vpeljal podlago za izvajanje prevozov prek platform, kot so Uber, Lyft, Bolt ipd., ta po novem ukinjena! Akcija je torej uspela, kar velja samo pozdraviti in čestitati vsem sodelujočim, v prvi vrsti Inštitutu 8. marec.

Uber sicer tudi v zadnjih dneh dviguje prah: nedavna obsežna preiskava, v okviru katere je več medijev preučilo ogromno zbirko njegovih zaupnih datotek ter dokumentov, je razkrila etično sporne ter potencialno nezakonite prakse, s katerimi je podjetje utrjevalo svojo bliskovito širitev po različnih državah. Gre za pomembno medijsko razkritje z ugotovitvami, ki jih bomo prebirali še nekaj časa.

Foto Thought Catalog/Unsplash

Share