Kakšna bo ureditev ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v prazničnem času?

21. 12. 2020

Vlada je te dni sprejela načrt ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki bo veljal v času prihajajočih praznikov. Kakšna bo torej ureditev v prazničnem času? Povzemamo glavne poudarke, kot so dostopni na vladini spletni strani.

Prehajanje med občinami in regijami

  • Med 24. in 25. decembrom in v primeru stabilne epidemiološke slike tudi med 31. decembrom in 1. januarjem velja možnost stika z osebami največ dveh gospodinjstev na zasebnih površinah, pri čemer je dovoljeno največ 6 odraslih oseb (otroci do 15. leta so iz omejitve izvzeti).
  • 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure in 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure za zgoraj navedene obiske ne veljajo omejitve gibanja med občinami in regijami.

Da bo druženje kar se da varno, odgovorni svetujejo, da na minimum zmanjšate stike že v dneh pred božičem in tudi v tednu po novem letu. Vsem, ki se boste v času praznikov družili s člani drugih gospodinjstev, pa, da se po tem samoizolirate.

Ureditev med prazniki omogoča obiske najbližjih, nikakor pa ne množičnih praznovanj.

Prireditve in druge omejitve

Vse druge omejitve gibanja ostanejo v veljavi, od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah (tudi na silvestrovo), prepovedana je tudi prodaja in uporaba pirotehnike in prirejanje ognjemetov.

Prodaja blaga in storitev

Med prazniki se znova oži dostopna ponudba blaga in storitev. Od 24. decembra do 4. januarja (oziroma 10. januarja, če se epidemiološka slika ne bo izboljšala) bodo zaprte vse storitvene dejavnosti, pri katerih se ni moč izogniti telesnim stikom. V tem času se znova zapirajo tudi trgovine z oblačili in obutvijo.

Odprte ostajajo:

  • prodajalne z živili, izdelki za osebno nego in čiščenje,
  • lekarne in trgovine z medicinskimi pripomočki,
  • bencinski servisi,
  • banke in pošte ter
  • dimnikarske službe.

Obratovale bodo dostavne službe, dovoljen bo prevzem blaga (razen alkohola).

Šole ostajajo do 4. januarja na počitnicah, vrtci delujejo za nujno varstvo.

Vse druge omejitve na področju športa in kulture ter režim na meji ostajajo nespremenjeni. Enako velja za javni prevoz in obvezno namestitev razkuževalnikov rok v večstanovanjskih stavah.

Delovne organizacije

  • Organi državne uprave bodo med 24. decembrom in 4. januarjem opravljali samo najnujnejše aktivnosti.
  • Delodajalce v zasebnem sektorju pa je vlada pozvala, naj se, če je to mogoče, v času od 24. decembra do 10. januarja odločijo za kolektivni dopust in organizacijo dela od doma.

Povzeto po gov.si

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Share