V ZSSS zaradi kopice razlogov zagovarjamo višji dvig minimalne plače

5. 1. 2022

Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes po posvetu s socialnimi partnerji sporočil, da bo uskladitev minimalne plače za leto 2022 enaka višini rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Predvidoma se bo torej zvišala samo za 4,9 odstotka na 1074,43 evra bruto.

V ZSSS smo sicer zagovarjali dvig minimalne plače za 10,65 odstotka, kar bi pomenilo 1133,35 evrov bruto. Kot pravi predsednica ZSSS Lidija Jerkič, obstaja kopica razlogov za to, da bi bil dvig minimalne plače višji: »Sindikalna stran je izrazila prepričanje, da bi poleg obvezne uskladitve, ki jo določa že zakon (rast življensjkih stroškov), rast minimalne plače morala odražati tudi ostale pogoje, od gospodarske rasti, realne rasti plač do padca brezposelnosti in zlasti podražitev, s katerimi se soočamo v zadnjem času.« Delodajalci takšnemu predlogu sicer nasprotujejo, kot so to počeli že v preteklosti, ko so vedno znova svarili pred dramatičnimi posledicami dviga minimalne plače, ki pa se naposled niso uresničili.

»Pri določanju višine minimalne plače se moramo zavedati, da minimalna plača ni določena za zaščito gospodarstva, temveč pomeni najnižjo še pravično plačilo za delo, varuje torej najbolj slabo plačane delavce. Ministru smo zato predlagali, da opravi dodaten premislek in minimalno plačo dvigne upoštevaje ne le rast življenjskih potrebščin, temveč tudi gospodarsko rast, rast plač in izrazito padanje brezposelnosti,« je dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

Zastarel izračun minimalnih življenjskih stroškov

»Pri določanju višine minimalne plače se moramo zavedati, da minimalna plača ni določena za zaščito gospodarstva, temveč pomeni najnižjo še pravično plačilo za delo, varuje torej najbolj slabo plačane delavce. Ministru smo zato predlagali, da opravi dodaten premislek in minimalno plačo dvigne upoštevaje ne le rast življenjskih potrebščin, temveč tudi gospodarsko rast, rast plač in izrazito padanje brezposelnosti. Mnenja smo seveda, da bi morale dodatno rasti vse plače, ne zgolj minimalna, vendar pa to ni tema usklajevanja po zakonu o minimalni plači,« je dodala Lidija Jerkič in opozorila na zastarel izračun, ki je osnova za dvig minimalne plače: »Naše mnenje je, da bi moral biti dvig višji tudi zato, ker znesek minimalne plače temelji na izračunanih minimalnih stroških iz leta 2016, v vmesnem obdobju pa je prišlo do njihovega občutnega povečanja. Kljub večkratnim opozorilom z naše strani, do novega izračuna ne pride. Ko bo narejen, bo skok minimalne plače ponovno visok, čemur pa bi se lahko v januarju, ob dobrih pogojih poslovanja, izognili,« je še posvarila predsednica ZSSS.

Matej Klarič

Share