“Več kot nas bo, bolj se nas bodo bali” – Delimo pogovor z Lidijo Jerkič

14. 5. 2020

Spodaj delimo včerajšnji pogovor predsednice ZSSS Lidije Jerkič z evropskim poslancem Socialnih demokratov (SD) Milanom Brglezom.

Med drugim sta spregovorila o največjih problemih s katerimi se delavci srečujejo v času »koronakrize« in o obetih za prihodnost. Lidija Jerkič je opozorila, da je na čakanju približno tretjina vse delovne populacije. Naloga vlade pa je po njenih besedah, da prepreči, da bi se ti znašli med brezposelnimi. Ocenila je, da je izbruh novega koronavirusa naredil nekakšno »raziskavo« o prekarnosti v Sloveniji. V času krize se je namreč pokazalo, kako zelo veliko je takih oblik dela. »Ljudi moramo zaposliti redno,« je poudarila sindikalistka, saj v prekarnih oblikah dela delavke in delavci z nizkimi dohodki večinoma živijo iz meseca v mesec. To se je še posebej izkazalo med samo epidemijo.

Z Brglezom sta se dotaknila tudi vprašanja pritiskov na sindikalne zaupnike ter zaupnice in padanja članstva v sindikatih. Pri slednjem je predsednica ZSSS menila, da znova prihaja do sprememb. V zadnjem letu je zaznati trend povečevanja sindikalnih organizacij v podjetjih, kar se pred tem ni dogajalo. »V letošnjem januarju smo imeli 500 novih članov in članic,« je spregovorila o vzpodbudnih podatkih. Pozneje je ta trend prekinila »koronakriza«, vseeno pa je zaznati večje zavedanje o pomenu sindikalnega organiziranje ter povezovanja in delavskega boja. Brglez je k temu dodal, da strah pred sindikati ni nujno nekaj slabega. »Več kot nas bo, bolj se nas bodo bali,« pa je na to odgovorila Lidija Jerkič.

Od doma do doma #11: Lidija Jerkič

V enajsti epizodi spletnega pogovora Od doma do doma se nam bo pridružila Lidija Jerkič, državna svetnica ter predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije ter Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije.Pridružite se nama v sredo, 13. maja 2020, ob 18. uri, na moji Facebook strani.

Posted by Milan Brglez on Wednesday, May 13, 2020

Share