Vloga sindikatov v poznem kapitalizmu – Posnetek okrogle mize

12. 10. 2020

Prejšnji teden so na Sindikatu Mladi plus, sindikatu študentov, dijakov, mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev, v okviru Festivala dostojnega dela, ki so ga organizirali okoli 7. oktobra, svetovnega dneva dostojnega dela, izvedli več dogodkov.

Ena od aktivnosti je bila tudi okrogla miza, ki so jo pripravili v ljubljanskem Pritličju in na kateri so s tremi gosti razpravljali o vlogi sindikatov v poznem kapitalizmu.

»Metode delavskega boja, ki so učinkovale v preteklem stoletju, se danes zdijo izpete. Pritisk kapitala narašča, vedno več je prekarnih oblik dela. Kako se organizirati? Kakšna je lahko vloga sindikatov dandanes«, so zapisali v napovedi. O perspektivah in dometih sindikalnega delovanja v eri kapitalizma korporacij, v času poblagovljenja vseh vidikov življenja, v sistemu, za katerega predvidevamo, da ima omejen rok trajanja, a si njegov konec težko predstavljamo, pa so se nato pogovarjali z Davidom Švarcem, izkušenim sindikalistom ter generalnim sekretarjem Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije, dr. Gorazdom Kovačičem, predavateljem na Oddelku za sociologijo ljubljanske Filozofske fakultete in predsednikom Sindikata Univerze v Ljubljani, ter z Miletom Zukićem, sindikalistom in aktivistom.

Posnetek dogodka, ki ga je moderirala aktivistka Sindikata Mladi plus Staša, si lahko ogledate spodaj:

Share