Kako se vrniti na delo po dolgem covidu? Evropska agencija za zdravje in varnost pri delu ponuja več nasvetov

6. 9. 2021

Strokovna služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu predstavlja dva nova vodnika agencije EU-OSHA, evropske agencije za zdravje in varnost pri delu, o izzivih, ki jih morajo premagati delavke in delavci, ki se vrnejo na delo po preboleli bolezni covid-19, ne glede na to, ali jih je prizadela akutna oblika bolezni ali pa imajo dolgotrajnejše simptome, znane tudi kot t. i. dolgi covid. Vodnika vsebujeta preproste rešitve o tem, kako kar najbolj uspešno omogočiti varno vrnitev na delo.

Toda o čem govorimo, ko govorimo o dolgem covidu? Gre za to, da ima namreč vsaka peta oseba simptome še po štirih tednih po preboleli bolezni covid-19, pri vsaki deseti osebi pa simptomi trajajo 12 tednov ali dlje. Pri nekaterih simptomi lahko vztrajajo celo več mesecev. Simptomi so lahko nepredvidljivi in se sčasoma spreminjajo, pri nekaterih so prisotni dalj časa, pri drugih pa se pojavijo in hitro izzvenijo. Med pogostimi simptomi so:

  • utrujenost, ki se kljub počitku ne zmanjša, zasoplost, bolečine v mišicah in sklepih, bolečine v prsih, kašelj, težave z duševnim zdravjem, vključno z anksioznostjo in depresijo;
  • glavobol, težave z razmišljanjem in iskanjem pravih besed, težave s srcem in krvnim tlakom, izguba zaznavanja vonja, kožni izpuščaji, prebavne težave, neješčnost in vneto grlo;
  • pri dolgotrajnih težavah zaradi bolezni covid-19 so lahko prisotni neobičajni vzorci: prenehanje simptomov in faze z novimi simptomi, ki so včasih neobičajni. Sprva blagim ali celo asimptomatskim simptomom lahko sledijo hudi bolezenski znaki, ki močno okrnijo izvajanje vsakodnevnih aktivnosti.

Prvi vodnik agencije EU-OSHA je namenjen delavstvu, drugi pa vodstvenim delavcem.

Vodnik za delavstvo je dostopen na tej povezavi, za vodstvene kadre pa tukaj. Oba sta v slovenščini.

Vsebujeta preproste nasvete o ohranjanju stikov med bolniško odsotnostjo, o razgovoru glede mogoče vrnitve na delo, o ukrepih, kot so začasne prilagoditve delovnega časa ali nalog, in o tem, kje je mogoče dobiti pomoč. Z vzajemnim sodelovanjem imajo lahko oboji koristi: delavke in delavci se znova vrnejo na delo, vodstveni kadri pa imajo cenjene sodelavke in sodelavce znova na voljo na delovnem mestu.

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Share