“Za boljši demografski sklad” – Prihaja nova tematska številka Delavske enotnosti

18. 6. 2021

Kaj?

Napovedujemo novo tematsko številko Delavske enotnosti – še zadnjo pred poletnim premorom –, v kateri bomo pod drobnogled vzeli aktualni vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu in pokazali, zakaj smo sindikati proti.

Kdaj?

Tematska številka Delavske enotnosti z naslovom »Za boljši demografski sklad« bo izšla 1. julija 2021.

Zakaj?

Jeseni 2020 je ugledal luč sveta predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, ki zdaj čaka na obravnavo v državnem zboru. Z njim naj bi vlada želela skoncentrirati državne naložbe in njihovo upravljanje na enem mestu, prihodke sklada pa nameniti za sofinanciranje pokojnin ter za druge demografske ukrepe. Vendar omenjeni predlog ne bo zagotovil dolgoročne varnosti pokojnin in pripomogel k stabilnosti pokojninskega sistema, pokojnine pa zaradi njega ne bodo nič višje. Prej nasprotno. Ko bodo viri nacionalnega demografskega sklada izčrpani, ne bo več ničesar, s čimer bi bilo mogoče razbremeniti pokojninsko blagajno. Zato smo sindikati proti in bomo v primeru sprejetja zakona organizirali zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum.

V novi tematski številki bomo podrobno popisali naštete zagate in pokazali, zakaj je demografski sklad – ne ta, ki ga trenutno želijo sprejeti, temveč tak, ki bo dejansko služil ljudem – pravzaprav naša, sindikalna ideja.

Kako?

Tematsko številko je kot vedno mogoče naročiti tako, da izpolnjeno naročilnico, ki jo najdete na spletni strani ZSSS (v rubriki Delavska enotnost), pošljete po elektronski pošti na naslov de@sindikat-zsss.si ali po telefaksu 01/43-09-175, in sicer do 25. junija 2021.

Kje?

Na straneh vašega in našega časopisa, nujnega vira informacij za vse delavke in delavce, sindikalistke in sindikaliste, delovne ljudi, ki jih zanimajo pomembne, relevantne, kompleksne teme, s pomočjo katerih lahko bolje razumemo svet, v katerem živimo.

P. S.: Poleg poziva k naročilu, seveda velja tudi poziv k soustvarjanju. Imate idejo, o čem bi morali pisati? Vsebino, ki jo je nujno deliti? Oglasite se na de@sindikat-zsss.si!

Share