Za višjo minimalno plačo!

11. 1. 2024

Več sindikatov ZSSS je ministra za delo včeraj pozvalo k dvigu minimalne plače, ki naj preseže dvig življenjskih stroškov. Ta je lani znašal 4,2-odstotka.

Minimalna plača je od leta 2021 definirana kot znesek, ki je vsaj 20 % in ne več kot 40 % višji od izračunanih minimalnih življenjskih stroškov, upoštevaje rast cen življenjskih potrebščin, gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Točno višino minimalne plače vsako leto januarja določi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Predstavniki Sindikata delavcev trgovine Slovenije, Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije, Sindikata finančnih organizacij Slovenije, Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije ter tudi Centra za družbeno raziskovanje (CEDRA) so tako ministra pozvali, naj poviša minimalno plačo za več kot znaša zgolj inflacija v letu 2023.

Pojasnili so, da so se minimalni življenjski stroški v skladu z novim izračunom zvišali iz 613,41 € v letu 2017 na 669,83 € v letu 2022, kar pomeni, da mora nov znesek minimalne plače znašati najmanj 803,80 EUR in največ 937,76 € neto. Ob tem se minimalna plača enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin, ki je bila v letu 2023 4,2 odstotna.

Pismo si v celoti lahko preberete TUKAJ.

Naslovna fotografija Matthew Stern/Unsplash

Share