Zaposlenim v podjetju Adient zadovoljive odpravnine

22. 4. 2021

Pred kratkim sta v Sloveniji, predvsem v Slovenj Gradcu in Ormožu, odjeknili slabi novici: tovarni Adient in Safilo zapirata svoja vrata, v katerih je skupaj delalo okoli tisoč delavk in delavcev.

Slovenjgraško podjetje Adient je sicer v lasti ameriške multinacionalke. Čeprav kuje dobičke, tovarno s 438 zaposlenimi zapira. Praktično čez noč so jim sporočili, da bodo morali to storiti zaradi »slabih razmer v avtomobilski industriji, ki jo je epidemija covida-19 samo še poslabšala«. Predstavniki vodstva so iz Nemčije prišli sporočit, da bodo zapiranje tovarne začeli konec julija, selili pa naj bi jo tja, kjer so stroški dela nižji. Nad nenadno odločitvijo lastnikov so bili sicer ogorčeni in presenečeni mnogi. Še lani je namreč podjetju, ki izdeluje dele sedežev za avtomobilsko industrijo, potem ko so odpustili 119 presežnih delavcev, kazalo dobro. Tudi sindikalistom, v družbi je organiziran Sindikat kemije, nekovin in gumarstva (KNG), ki je del ZSSS, so zatrjevali, da bo v Slovenj Gradcu proizvodnja ostala vsaj do leta 2025.

Multinacionalka Adient, ki ima pri nas obrat še v Novem mestu, po vsem svetu sicer zaposluje 77 tisoč ljudi. Neuradno bodo proizvodne stroje iz Slovenj Gradca preselili na več lokacij, večino v Srbijo, kjer so proizvodni obrat odprli pred kratkim.

Danes pa sta predsednik sindikata v podjetju Bojan Rošer in terenski organizator ZSSS za Podravje in Koroško Jaka Šilak sporočila, da se je sindikat s pomočjo ZSSS s predstavnikom lastnikov pogajal o višjih odpravninah, kot jih določa zakon. Kot pravita sindikalista, so z doseženim v sindikatu zadovoljni, saj jim je uspelo izpogajati odpravnine, ki bodo zadovoljive za vse zaposlene. S tem so dosegli, da bodo lahko vsi zaposleni nekako premostili finančne težave, ki jih čakajo v prihodnje, ko bodo iskali novo zaposlitev. Obenem pozivajo vlado še, naj delavcem, ki bodo presegali odpravnino, neobdavčitev upošteva tudi v znesku, ki je nad zakonsko določeno višino.

O tem, da tujim multinacionalkam nič ne preprečuje, da po izteku vladnih ukrepov, zaradi katerih so med epidemijo dobili milijonsko pomoč, odpustijo več sto ljudi in zapustijo Slovenijo, pa kdaj drugič.

Share