ZSSS nasprotuje dodatni obremenitvi ZZZS z bolniškim nadomestilom

26. 9. 2017

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so se na novinarski konferenci v ponedeljek, 25. 9. 2017, kritično odzvali na predlog noveliranja zakona o delovnih razmerij (ZDR) n zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), s katerima želi politična stranka Nova Slovenija (NSi) in njena poslanska skupina skrajšati čas bolniškega nadomestila, ki ga plačuje delodajalec. Tega ZSSS ne more podpreti, dokler v zdravstveni blagajni niso zagotovljena dodatna finančna sredstva, so poudarili.

Po besedah predsednika ZSSS Dušan Semolič bi uzakonitev predlogov NSi povzročila daljše čakalne vrste. Posebej pa je bil kritičen do tega, da se o teh za delavce pomembnih vprašanjih ni niti začel socialni dialog.

Izvršna sekretarka ZSSS Lučka Böhm je bila kritična do predlaganih zakonskih rešitev (stališča ZSSS objavljamo spodaj), po kateri bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) začel plačevati bolniško nadomestilo že s 16. delovnim dnevom delavčeve odsotnosti namesto z 31. delovnim dnevom kot zdaj. S tem bi se število zahtevkov za nadomestilo povišalo za deset tisoč in ZZZS obremenilo z dodatnimi 51 do 61 milijonov evrov stroškov. Ob tem je spomnila, da že za predviden obseg zdravstvenih storitev za leto 2018 primanjkuje 160 milijonov evrov.

Stališča ZSSS do predlogov ZDR in ZZVZZ, 25. 9. 2017

Share