ZSSS nasprotuje poskusom zamrznitve minimalne plače in začenja s pripravami na vse oblike sindikalnega boja, vključno s splošno stavko!

8. 12. 2020

Predsedstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je na današnji seji obravnavalo stanje socialnega dialoga v Sloveniji in stanje v pogajanjih za zakon o demografskem skladu, zakon o dolgotrajni oskrbi in načrtu za okrevanje. 

Predsedstvo ZSSS v sporočilu za javnost sporoča, da je zato sprejelo sklep, s katerim nasprotuje kakršnimkoli poskusom zamrznitve minimalne plače in začenja s pripravami na vse oblike sindikalnega boja, vključno s splošno stavko. Pri tem obenem poziva sindikate dejavnosti, člane ZSSS, naj na svojih organih sprejmejo sklepe o sodelovanju pri aktivnostih. Ob tem je predsedstvo izrazilo tudi obžalovanje nad ponovnim izključevanjem sindikatov pri oblikovanju vsebine sedmega protikoronskega zakona (PKP7) in dejstvom, da se v njem pojavljajo predlogi za zamrznitev minimalne plače.

ZSSS zahteva umik zakona o demografskem skladu

V primeru, da bo minimalna plača zamrznjena, se bo predsedstvo ZSSS z odločitvami sindikatov, članov zveze, seznanilo na seji predsedstva ZSSS, in sicer 22. decembra. Glede zakona o dolgotrajni oskrbi predsedstvo ZSSS od odločevalcev zahteva, naj zakon čim prej vložijo v parlamentarno proceduro in s tem uredijo področje, ki je že dolga leta velik problem ter vsem državljanom zagovorijo ustrezne pogoje za dostojno preživljanje starosti.

Predsedstvo ZSSS je na današnji seji tudi ponovilo zahtevo, da se iz zakonodajnega postopka umakne zakon o demografskem skladu, saj predlagane rešitve konceptualno in vsebinsko ne rešujejo težav pokojninske blagajne, temveč predstavljajo zgolj osnovo za koncentracijo državnih naložb s ciljem, da se z upravljanjem to premoženje s pomočjo politike lažje privatizira.

Share