ZSSS predstavlja dogodek Punce v jami

21. 10. 2019

8. marec, mednarodni dan žensk, se mogoče zdi še daleč, vendar se na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) že pripravljamo na različna praznovanja in prireditve. Ena od njih, nekoliko bolj športno in adrenalinsko obarvana, bo tek po rudniku Zagorje – Hrastnik, ki bo potekal pod naslovom Punce v jami. Prireditev obeležuje prvi organizirani rudarski štrajk na Slovenskem in prvo praznovanje dneva žensk, ki se je prav tako zgodilo prav v Zasavju.

Organizator dogodka Zavod Savus, ki ima s prirejanjem nenavadnih adrenalinskih dogodkov (Jamatlon, Rudarski tek) veliko izkušenj, bo torej pripravil poseben tek za ženske. Prijave so že odprte.

Udeleženke bodo tekle ali hodile le po rudniku na okrog 5.5 km dolgi progi, ki poteka v razgibanih rudniških rovih med mestoma Trbovlje in Hrastnik. Spustile se bodo 40 metrov globoko pod zemljo in se na koncu povzpele prav toliko na površino. Vmes je proga ravna, poteka pod površino, tekle in hodile bodo tudi več kot 250 metrov pod zemeljskim površjem. Po preizkušnji v jami bo zbranim zapela pevka ter gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič. Prireditev sicer podpira pet ambasadork, in sicer biatlonka Tadeja Brankovič, učiteljica Nina Jelen, gorska tekačica Mojca Koligar, ambasadorka Zasavja Fanči Moljk in igralka Darja Reichman.

Zasavje je z dnevom žensk, kot pravijo organizatorji, še posebej povezano. Tam so prvi v Sloveniji slovesno obeležili omenjeni praznik, prav tam so razjarjene delavke pred skoraj stoletjem in pol pripravile prvi organiziran rudarski štrajk ter zaradi zmanjšanja že tako mizernih plač treščile inšpektorja po glavi z lopato.

Častna pokroviteljica prireditve pa je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, ki je ob tej priložnosti zapisala: »Novi začetki in nove ideje terjajo malce poguma. In ženske ga imamo obilo. Če je treba v jamo, bomo v jamo tudi šle. Praznovanje 8. marca bomo prihodnje leto obeležili s tradicionalnimi proslavami in rožico, dodali pa bomo še nekaj adrenalina, vzdržljivosti, poguma in okolja, ki ni nujno prijazno.« ZSSS sicer vsak 8. marec obeležuje z različnimi prireditvami, med drugim tudi s podelitvijo rože mogote, priznanja za dosežek leta na področju uveljavljanja enakih možnosti žensk in moških na trgu dela in v družbi.

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič in Marko Planinc, direktor Zavoda Savus, na današnji predstavitvi teka v Domu sindikatov v Ljubljani. Foto M. M.

Še več informacij o dogodku je sicer mogoče najti tukaj, na tek pa se lahko prijavite na tej povezavi.

Foto: rudarskitek.si

Share