ZSSS svetuje: Kaj pomeni uvedba elektronskega bolniškega lista?

9. 12. 2019

Spletna rubrika ZSSS svetuje je namenjena odgovorom na najrazličnejša vprašanja, težave, stiske ipd., povezane s svetom dela. Sprašujete lahko tudi vi: pišite nam (glej spodaj) in pomagali vam bomo.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je s tretjim septembrom letos z nekaj zdravniki začel pilotni projekt uvajanja elektronskega bolniškega lista (eBOL), prvega novembra pa so ga postopoma začeli uvajati tudi drugi zdravniki. Do novega leta naj bi bili poleg elektronskih potrebni še papirnati bolniški listi, z novim letom pa naj bi delodajalcem omogočili vpogled v tovrstne dokumente na spletni strani zavoda.

S tem naj bi delodajalcem poenostavili postopke pri vlaganju refundacijskih zahtevkov in sam vnos podatkov o bolniških odsotnostih v svojo bazo za obračun plač in nadomestil plač, saj jim ne bo treba več čakati, da jim delavec dostavi bolniški listi. Zavod za zdravstveno zavarovanje bo s tem razbremenil tudi zdravnike, ki jim zelenih bolniških listov ne bo treba več tiskati, in zavarovance ter zavarovanke, ki jim zaradi izdaje omenjenega lista ne bo treba k zdravniku.

Več informacij oziroma podrobnosti je mogoče najti v posebni novici za zavarovance, ki so jo pripravili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in jo objavljamo tudi tukaj: Elektronski bolniški list

Obenem pa delimo več informacij tudi o tem, kje in kako zavarovanci (delavke in delavci) pridobijo kvalificirano digitalno potrdilo, s katerim bodo lahko dostopali do varovanega dela portala https://moj.zzzs.si, na katerem si bodo lahko ogledali ali natisnili izdane eBOL. Več o tem tukaj: eBOL – digitalno potrdilo – informacija za zavarovance (delavce)

Imate tudi vi kakšno vprašanje? Pišite nam na info@zsss.si in odgovorili vam bomo. Ne pozabite pa niti na naš časopis Delavska enotnost (uredništvo je dosegljivo na de@sindikat-zsss.si), ki vsakih 14 dni prinaša najboljše pravne nasvete in druge informacije o sindikalnem delu in boju. Naročite se in berite!

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Share