ZSSS vabi na dogodek Punce v jami

16. 1. 2020

8. marec, mednarodni dan žensk, je sicer oddaljen še dober mesec in pol, vendar se na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) že pripravljamo na različna praznovanja in prireditve. Ena od njih, nekoliko bolj športno in adrenalinsko obarvana, bo tek po rudniku Zagorje – Hrastnik, ki bo potekal pod naslovom Punce v jami.

Prireditev obeležuje prvi organizirani rudarski štrajk na Slovenskem in prvo praznovanje dneva žensk, ki se je prav tako zgodilo prav v Zasavju, organizira jo Zavod Savus, ki ima s prirejanjem nenavadnih adrenalinskih dogodkov (Jamatlon, Rudarski tek) veliko izkušenj, častna pokroviteljica prireditve pa je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič.

Udeleženke bodo tekle ali hodile le po rudniku na okrog 5.5 km dolgi progi, ki poteka v razgibanih rudniških rovih med mestoma Trbovlje in Hrastnik. Spustile se bodo 40 metrov globoko pod zemljo in se na koncu povzpele prav toliko na površino. Vmes je proga ravna, poteka pod površino, tekle in hodile bodo tudi več kot 250 metrov pod zemeljskim površjem. Po preizkušnji v jami bo zbranim zapela pevka ter gledališka, televizijska in filmska igralka Lara Jankovič. Prireditev sicer podpira pet ambasadork, in sicer biatlonka Tadeja Brankovič, učiteljica Nina Jelen, gorska tekačica Mojca Koligar, ambasadorka Zasavja Fanči Moljk in igralka Darja Reichman.

»Morda se zdi, da je bila v zgodovini jama izključno ali večinoma v domeni moških. Pa to ne drži. Tudi ženske so z jamo pomembno povezane, sploh v Zasavju. Tu so namreč prav ženske pripravile prvi organiziran rudarski štrajk, ki je bil tudi uspešen. Delavkam »na dnevu«, torej na dnevnem kopu, je inšpektor Rudolf Eichelter od že tako (pre)nizke plače trgal še dodatnih nekaj krajcarjev, zaradi česar so prekinile z delom. Razjarjene so Eichelterja celo udarile z lopato po glavi. Na delo so se vrnile šele, ko so jim odvzete krajcarje vrnili,« sporočajo organizatorji.

Še več informacij o dogodku je sicer mogoče najti tukaj, na tek pa se lahko prijavite na tej povezavi. To je zaenkrat storilo že 100 punc. Toplo vabljene tudi druge!

Puncam na pot

Edini dan v letu, ki je posvečen ženskam, je 8. marec. Ni dela prost dan, je pa dan, ko obudimo spomine na ne tako oddaljeno preteklost, ko je bilo govoriti o enakopravnosti še revolucija. Mlajše generacije že živijo v svetu, ko je lažje razumeti, da sta moški in ženska enakopravna, da imata enako pravico do dela, počitka, do odločanja o rojstvu in vzgoji otrok, celo do volilne pravice in političnega udejstvovanja. Da ni moških ali ženskih del, da si odsotnosti za nego in vzgojo otrok delimo, da ni poklicev zgolj za en spol in da tudi pri športu velja enako.

Novi začetki in nove ideje terjajo malce poguma. In ženske ga imamo obilo. In če je treba v jamo, bomo v jamo tudi šle. Letošnje praznovanje 8. marca bomo obeležili s tradicionalnimi proslavami in rožico, dodali pa bomo še nekaj adrenalina, vzdržljivosti, poguma in okolja, ki ni nujno vedno prijazno, za nas pa bo stadion. Z navijanjem na začetku in svetlobo na koncu bomo pokazale, da znamo in zmoremo, če le hočemo. In da hočemo! Naj bo 8. marec letos poseben, tudi s tem, da se ga udeležiš ti. Vabljene in vabljeni, drage ženske in dragi moški. Punce se bomo spopadale z jamo, vam, dragi enakopravni, pa bomo na ta dan prepustile glasno navijanje.

Se vidimo pred jamo!

Lidija Jerkič

Share