130 let pozneje – Kljub virusu bomo tudi letos praznovali praznik dela!

23. 4. 2020

Bližata se 1. in 2. maj ter z njima naš delavski praznik. Letos bomo obeležili 130. obletnico prvega praznovanja praznika dela na naših tleh in po svetu ter se poklonili zgodovini boja za delavske pravice, za izboljšanje socialnega položaja ljudi, delovnih razmer in podobno.

Praznovanje praznika dela, praznika vseh delavk in delavcev, je skozi leta postalo tradicija po vsej Sloveniji in drugod po svetu. Mnoge običaje (kresovi, nageljni, mlaji, prvomajske budnice) namreč povezujemo prav z omenjenim praznikom.

Zaradi izbruha novega koronavirusa letos praznovanje praznika dela v njegovi tradicionalni obliki s kresovanjem, druženjem in različnimi prireditvami žal odpade, kar pa seveda ne pomeni, da bo šel največji delavski praznik mimo nas. Nasprotno, obeležili ga bomo nekoliko drugače oziroma prilagojeno trenutnim »koronavirusnim« razmeram.

Za več informacij spremljajte našo »prvomajsko« podstran:

Praznik dela 2020

Že zdaj pa lahko napovemo, da bomo v dneh okoli 1. in 2. maja v sodelovanju z RTV Slovenija (z oddajo Dobro jutro), Valom 202 in prek naše spletne strani ter Facebook profila ZSSS izpostavili pomen praznika in poskušali delček praznovanja pripeljati v domove ljudi. Izdali bomo tudi brošuro (v elektronski obliki) in ljudi spodbudili, da 1. maja z balkonov zapojejo Internacionalo ter da nanje ali na okna obesijo nekaj rdečega (zastavo, doma izdelan nagelj, majico ali kos blaga), in sicer kot simbol delavskega boja. Tako bomo, čeprav na daljavo, praznik dela praznovali skupaj.

Obenem smo pripravili gradivo o prazniku dela za osnovne in srednje šole z namenom, da bodo tudi naši najmlajši razumeli pomen praznika dela. Pomembno je namreč vedeti, kako močan vpliv imajo v preteklosti izborjene pravice, ki jih pogosto jemljemo kot samoumevne, na današnjo delovno zakonodajo in kako neposredno je sindikalno delo povezano z našim vsakdanjim življenjem.

Gradivo za nižje razrede osnovne šole lahko najdete tukaj, posebno pobarvanko tu, gradivo za višje razrede osnovne šole in za srednje šole pa je dostopno na tej povezavi.

Naj bo praznik dela praznik vseh nas, delavk in delavcev, članic in članov sindikatov. Spomnimo se, kako veliko lahko spremenimo, ko – solidarni, povezani in odločeni – stopimo skupaj. Samo tako bodo tudi naše ideje in zahteve, podobno kot pred stotridesetimi leti, pomembno spremenile svet. Hvala vsem, ki stopate in se borite skupaj z nami. Živel praznik dela, živela 1. in 2. maj!

Share