Konec socialnega miru v obrti in podjetništvu?

20. 12. 2018

Sindikat obrti in podjetništva Slovenije (SOPS) sporoča, da se po več desetletjih končuje obdobje socialnega miru v obrti in podjetništvu, saj na radikalna stališča delodajalcev ne more pristati.
Z 31. decembrom 2018 bo najstarejša kolektivna pogodba v državi (Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo), ki je stara sedeminštirideset let, nehala veljati, v sindikatu pa so ogorčeni nad stališči in zahtevami Obrtno podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Slovenije (ZDOPS), ki kljub lastni pisni zavezi menita, da si delavci ne zaslužijo višjih plač. Prav tako bi iz kolektivne pogodbe ‘črtali večje ugodnosti za delavce, ki so člani sindikata in zmanjšali delavcem tiste pravice, ki so manj ugodne za delodajalce.’ Predpraznično darilo obrtnikov svojim zaposlenim so torej radikalne zahteve in izigravanja, dodajajo v sindikatu.

Brez dogovora

Socialni partnerji – SOPS in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) ­– so že pred letom dni podpisali sporazum o vsebini izhodišč pogajanj za spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe. V njem so se zavezali, da bodo v okviru pogajanj v letu 2018 glede zvišanja in usklajevanja plač ter dodatkov upoštevali gospodarske kazalce in dorekli spremembe v omenjenem okviru, prav tako pa so se dogovorili, da se bodo stranke pogajale tudi o drugih institutih kolektivne pogodbe ter o drugih pravicah in obveznostih iz njenega normativnega dela.

A so se pogajanja začela pozno, šele oktobra, konec novembra pa je sindikat prejel dodatne zahteve organov in delovnih teles OZS, ki jih, kot so sporočili, ne more sprejeti. Nasprotno, po mnenju sindikata stališča delodajalcev kažejo na pomanjkanje spoštovanja svojih zaposlenih, na pomanjkanje zavedanja vrednosti delavk in delavcev in bodo upravičeno povzročila še manjše zanimanje mladih za obrtne poklice, s tem pa tudi degradacijo razvoja zasebnega sektorja.

Sporočilo za javnost Sindikata obrti in podjetništva Slovenije je mogoče prebrati tukaj, Sporazum o vsebini izhodišč pogajanj za spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe za obrt in podjetništvo (KPop) v letu 2018 in drugih aktivnosti pa je skupaj še z nekaterimi prilogami dostopen tu.

Share