Apel sindikata upokojencev: Z amandmaji popraviti krivico

7. 11. 2019

Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) je poslankam in poslancem državnega zbora poslal javno pismo, v katerem jih poziva, da z amandmaji k proračunskim zakonom popravijo krivico upokojenkam in upokojencem. Izpostavljamo glavne poudarke:

Spoštovane poslanke in poslanci,

v naslednjih dneh boste razpravljali o proračunski zakonodaji. Imate zadnjo možnost, da s svojimi odločitvami popravite krivico, ki je že bila storjena upokojenkam in upokojencem, saj so bili in so po končani krizi še vedno prisiljeni varčevati za izhod iz nje. Ali se zavedate, da bi s potrditvijo predlaganega usklajevanja pokojnin, v katerem ne bi bila zajeta izredna uskladitev pokojnin za 7,2 odstotka, upokojenkam in upokojencem trajno (doživljenjsko) znižali raven pokojnin? Ali se zavedate, kaj bi to pomenilo za medsebojno zaupanje v tej državi? Upokojenke in upokojenci bi se upravičeno počutili izigrane in prevarane, saj smo pristali na varčevalne ukrepe pri izplačevanju pokojnin samo in zgolj v času krize zaradi izhoda iz nje, sedaj pa poskuša oblast to izkoristiti za trajno (doživljenjsko) znižanje vseh pokojnin.

Ob tem želimo opozoriti, da je povprečna pokojnina v naši državi enaka znesku praga revščine 662 evrov ter da je zagotovljena pokojnina za zakonsko izpolnjene pogoje 530 evrov, kar je krepko pod pragom revščine. Poleg tega delež izdatkov za pokojnine v BDP pada kljub naraščanju števila upokojencev, hkrati pa se zmanjšujejo prispevki iz proračuna v pokojninsko blagajno.

Naj ob tem dodamo, da je nesprejemljivo, da želijo nekateri usklajevanje pokojnin vezati na gospodarsko rast, saj za to ni nobene strokovne utemeljitve. Na to opozarjajo tudi mnogi domači in tuji strokovnjaki vključno z OECD. Prav tako so nesprejemljiva stališča, da smo upokojenci najbolj odgovorni za finančno vzdržnost javnih blagajn ter da s svojimi zahtevami rušimo stabilnost javnih financ. Veliko več je drugih ukrepov za bolj učinkovito upravljanje z javnimi sredstvi, s katerimi lahko k stabilnosti javnih financ prispevajo vlada, državni zbor in državni organi.

Spoštovane poslanke, poslanci,

ne zahtevamo nobenih privilegijev, zahtevamo samo, da tudi upokojenkam in upokojencem odpravite varčevalne ukrepe, da spoštujete naše pravice, ki so vsebovane v sistemskem zakonu in so nam bile odvzete z interventnim zakonom.

Spoštovane poslanke, poslanci,

apeliramo na vas in od vas pričakujemo, da boste v okviru proračunov z amandmaji k predlaganim zakonom našli potrebna sredstva za izpolnitev naših zahtev po izredni uskladitvi pokojnin ter po izplačilu letnega dodatka za leto 2020 v dveh zneskih.

Javno pismo je v celoti mogoče prebrati tukaj.

Opozarjamo še na dve drugi tehtni vsebini, povezani s starejšimi, pokojninami ipd., ki smo ju pred kratkim objavili na naši spletni strani:

Izpostavljamo: 26 let boja za dostojno starost sindikata upokojencev

Pišemo o dostojni starosti: kaj pomeni pokojninska vrzel med spoloma? 

Share