“Mal’ca za komunalca”: ESS prizadevanjem za pošteno povračilo stroškov prehrane prižgal zeleno luč

13. 12. 2019

Danes je Ekonomsko socialni svet (ESS) prižgal zeleno luč spremembi Zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov (ZPSDP), ki odpravlja neenakopravno obravnavo delavcev v javnih komunalnih podjetjih. Po več kot 7000 zbranih podpisih v podporo zakonski spremembi gre za drugo zmago pri dokončni odpravi krivic.

Omenjeni zakon, kot smo že večkrat opozorili, trenutno preprečuje uporabo kolektivne pogodbe za komunalne dejavnosti – dogovorjene s socialnimi partnerji – za vse zaposlene, kar pomeni dva različna sistema povračil stroškov prehrane. Delavci, zaposleni v podjetjih, ki so v lasti oziroma pretežni lasti države ali občine, so tako upravičeni do povračila zneska za prehrano v višini 4,61 evra, medtem ko so zaposleni v podjetjih v zasebni lasti upravičeni do povračila zneska za prehrano v višini 6,12 evra. Delavci v javnih podjetjih na leto tako prejmejo kar okoli 340 evrov regresa za prehrano manj. Pri tem gre za delavce, ki svoje delo pretežno opravljajo po terenu, in sicer 365 dni v letu ter v vsakršnih vremenskih pogojih.

 

Predsednica SKVNS Majda Marolt je izrazila zadovoljstvo ob podpori ESS. Fotografiji M. K.

 

Predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) Majda Marolt je po seji izrazila zadovoljstvo. Sindikat si namreč že več let prizadeva za odpravo krivic na tem področju: »Druga stopnička je za nami. Po tem, ko smo bili uspešni pri zbiranju podpisov, je ESS dal podporo SKVNS in zbornici komunalnega gospodarstva pri GZS. Obenem pa je ESS zahteval celovito ureditev tega področja. Tudi vlada je dala zagotovilo, da bo zadeva urejena.«

15. januarja prihodnje leto bo zakon obravnaval tudi pristojni odbor državnega zbora, kjer se bodo o svoji podpori zakonu izjasnile tudi parlamentarne politične stranke, ki jim je Majda Marolt s sodelavci že predstavila vsebino zakona.

Share