Zastor je padel! Evropska konfederacija sindikatov dobila novo vodstvo

24. 5. 2019

Na Dunaju se je danes končal štirinajsti kongres Evropske konfederacije sindikatov (ETUC), na katerem je sodelovala tudi delegacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Več kot 600 delegatk in delegatov je za generalnega sekretarja ponovno izvolilo italijanskega sindikalista Luco Visentinija, ki funkcijo opravlja od leta 2015, predsednik konfederacije pa je postal Francoz Laurent Berger. Ob tem so prisotni sprejeli tudi nov manifest in potrdili akcijski program konfederacije za obdobje 2019 – 2023 z naslovom Za pravičnejšo Evropo za delavke in delavce! Na kongresu sta bila izvoljena tudi dva namestnika generalnega sekretarja, kar sta postala Esther Lynch in Per Hilmersson, trije konfederalni sekretarji Liina Carr, Isabelle Schömann in Ludovic Voet, ter štirje podpredsedniki Evropske konfederacije sindikatov José María (Pepe) Álvarez, Miranda Ulens, Bente Sorgenfrey in Josef Středula.

Luca Visentini je bil za generalnega sekretarja konfederacije torej izvoljen drugič, prvič na prejšnjem kongresu v Parizu pred štirimi leti. Pred tem je od leta 2011 deloval kot konfederalni sekretar Evropske konfederacije sindikatov, od leta 1989 pa je del italijanske sindikalne organizacije UIL. Laurent Berger je na drugi strani od leta 2012 sekretar francoske sindikalne konfederacije CDFT.

Slovenska delegacija na kongresu (od leve proti desni): Lučka Böhm, Lidija Jerkič in Sanja Leban Trojar. Foto Etuc

Več na:

Luca Visentini re-elected General Secretary, Laurent Berger elected ETUC President

in drugi, na zadnji dan kongresa sprejeti dokumenti:

Brexit statement

Emergency Motion on the situation in Austria

Emergency Motion on Freedom and Protection for Iranian Trade Unionists

Opozarjamo na:

Prenesi dogodek (na povezavi so v formatu mp4 na voljo posnetki zasedanj, debat, dogodkov)

Kongres Evropske konfederacije sindikatov je bilo mogoče spremljati tudi na družbenih omrežjih, in sicer s ključnikom #ETUC19 na TwitterjuFacebookuInstagramuYoutubu in Flickrju, dogajanje pa smo popisali tudi na www.zsss.si:

Kongres Evropske konfederacije sindikatov na Dunaju – 1. dan

“Ljudje, moč in dobiček”: 2. dan na kongresu Evropske konfederacije sindikatov

3. dan na kongresu na Dunaju: Relevantne teme, zanimivi gosti, pomembne razprave in – volitve

Vabljeni k branju!

Share