Kadrovsko pohabljeni in slabo vodeni inšpektorati – Opozorilo sindikata državnih organov

28. 10. 2021

V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) so opozorili na kadrovsko podhranjenost inšpektoratov, ki so ključnega pomena pri nadzoru ukrepov za zajezitev izbruha novega koronavirusa, ki se, kot vemo, v zadnjem času nezadržno širi.

Poudarili so, da je vlada v skupnem kadrovskem načrtu organov državne uprave za letošnje in prihodnje leto povečala dovoljeno število zaposlenih, a tega kadrovskega povečanja po njihovih navedbah ne bodo deležni državni inšpektorati, še posebej ne inšpektorat za delo in zdravstveni inšpektorat, za katera v sindikatu ugotavljajo, da sta »kadrovsko pohabljena in slabo vodena.« Poudarjajo, da je na zdravstvenem inšpektoratu za celotno državo 68 inšpektorjev in inšpektoric, ki dejansko opravljajo inšpekcijske preglede na terenu. Kot so zapisali, so inšpektorji preobremenjeni, deležni pa so tudi groženj, zato pozivajo k sprejetju ustreznih ukrepov za njihovo zaščito.

»Država mora zagotoviti optimalno varovanje pravne in fizične integritete inšpektorjev, ki že drugo leto intenzivno izvajajo nadzor spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije, tako da se pri delu in v svojem prostem času počutijo varne, saj so pogosto zastraševani, ogroženi, javno prezrti in neupoštevani, kar lahko kritično oslabi splošno učinkovitost inšpekcijskega nadzora,« so zapisali v sindikatu. Kot sporočajo, je vlada zdravstvenim inšpektorjem postavila zahtevo, da dnevno opravijo štiri nadzore spoštovanja ukrepa PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in kršilce oglobijo. Tako bodo, se bojijo v sindikatu, inšpektorji sicer pisali plačilne naloge, a jih bo v pritožbenem postopku pristojno okrajno sodišče razveljavilo.

Na državo SDOS naslavlja tudi zahtevo po obnovitvi socialnega dialoga med sindikati javnega sektorja in vladno pogajalsko skupino ter poziva k začetku delovanja ekonomsko-socialnega sveta.

Javno pismo Sindikata državnih organov Slovenije je sicer v celoti dostopno tukaj.

Share