Poziv vladi in delodajalcem: Zaščitite zaposlene!

14. 3. 2020

Ob izbruhu novega koronavirusa sindikat delavcev trgovine poziva vlado k ostrim ukrepom v trgovini, na resne razmere pa opozarja tudi sindikat zdravstva in socialnega skrbstva.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) ponovno poziva vlado in vse delodajalce v dejavnosti trgovine, da zaščitijo zaposlene pred nevarnostjo koronavirusa:

»V večjih trgovinskih centrih smo te dni zaznali množično zbiranje kupcev, ki presega omejitev najnovejših odredb glede zbiranja ljudi na javnih prostorih zaprtega tipa in na prostem v Republiki Sloveniji, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19). Prav tako nekateri delodajalci niso poskrbeli za primerno zaščito svojih zaposlenih, ob znatno povečanem povpraševanju prebivalstva po osnovnih dobrinah pa smo na Sindikat delavcev trgovine Slovenije prejeli tudi številne prijave glede kršitev redne delovne zakonodaje, od prekoračitve zakonsko določenega delovnega časa in nadur do občutne preobremenjenosti zaposlenih v tem času.

Skladno z navedenim v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pozivamo vlado in vse delodajalce k sprejetju naslednjih ukrepov:

(1) Zahtevamo vzpostavitev uradnih direktiv glede zaščitne opreme, ki jo morajo delodajalci zagotoviti zaposlenim v trgovinski dejavnosti (razkužila, rokavice, zaščitne maske in druga sredstva, skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje).
(2) Zahtevamo vzpostavitev varnostnega sistema pred vstopom v trgovine, saj je trenutna situacija za zaposlene neobvladljiva in hkrati nevarna za širšo slovensko javnost. Varnostni sistem naj zagotovi, da v trgovine vstopa le omejeno število oseb hkrati, ostali prebivalci pa naj v kulturni vrsti z razdaljo do 1,5 m med seboj, pod nadzorom policije, vojske ali drugih pristojnih organov, čakajo pred trgovino.
(3) Zahtevamo vzpostavitev razkužilnih točk pred vstopom v živilske trgovine, lekarne in druge trgovine v državi.
(4) Zahtevamo striktni nadzor pristojnih inštitucij nad stanjem, ki se odvija v trgovinski dejavnosti, saj je nastala situacija ogrožujoča za vse državljane RS.«

Celoten poziv je dostopen TUKAJ.

Primerjava zaščite, ki jo je na sinočnji seji uporabila Vlada RS, in stanja v trgovinah v Sloveniji.

 

Primerjava zaščite osebja v trgovinah na Kitajskem (Vir: Reuters) in trgovinah v Sloveniji.

 

Svoj poziv vladi ter ministrstvoma za zdravje in delo, dostopen tu, je pripravil tudi Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije (SZSSS). Takole pravijo: »Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije v imenu zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu apelira na vse ključne odločevalce, da v teh kritičnih in izjemno resnih razmerah ob sprejemanju nujnih ukrepov za zajezitev nadaljnjega širjenja novega koronavirusa, stori vse, da z zadostnimi ukrepi prepreči kolaps zdravstvenega in socialnovarstvenega sistema. Njegove zmogljivosti, zlasti kadrovske, bodo v naslednjih dneh in tednih na resni preizkušnji. Zdravstveni delavci in sodelavci na vseh ravneh izvajanja zdravstvene dejavnosti ter zaposleni v socialnih zavodih so že leta kadrovsko podhranjeni in izgoreli. Njihove obremenjenosti v zadnjih dneh so izjemne, pričakovati je še večje

Share