Za varne zaposlitve, socialno varnost in dostojno starost! – ZSSS ob prihajajočem prazniku dela

30. 4. 2021

Z nagovorom predsednice ZSSS Lidije Jerkič smo danes na ljubljanskem Rožniku obeležili letošnji praznik dela, ki bo, kot je znano, zaradi še vedno trajajoče epidemije novega koronavirusa tudi letos žal potekal brez tradicionalnih prvomajskih kresov in zborovanj.

Predsednica ZSSS se je zavzela za varnejše zaposlitve, za socialno varnost in dostojno starost ter za ustrezno dolgotrajno oskrbo. Kot osrednjo tematiko letošnjega praznika dela je izpostavila varnost v vseh njenih oblikah. Tako je med drugim spomnila na problematiko prekarnosti oziroma negotovih oblik dela. Ravno epidemija je pokazala, kako ranljive so osebe, ki delajo v prekarnih oblikah dela, je poudarila, in dodala, da varnost zaposlitve pomeni tudi ustrezno plačilo, dostojno delo in trajnost zaposlitve. Zato je nedopustno, je odločno sporočila, da se srečujemo s hitrim odpuščanjem, čemur smo bili priča v zadnjih mesecih, in sicer zgolj zato, ker pričakovani dobički padejo za 10 ali 15 odstotkov.

Spregovorila je tudi o vprašanju poklicnih bolezni. »Ker to področje ni urejeno, nam po nepotrebnem umirajo ljudje. Če ne vemo, kaj je treba preprečevati, potem tudi ne vemo, kako,« je opomnila. Ozrla se je na demografsko sliko, zaradi česar se na ZSSS zavzemamo za sprejem ustrezne zakonodajne rešitve, vendar ne za sprejem nacionalnega demografskega sklada, kot je to predvideno zdaj. Potrebujemo sklad, ki bo zagotavljal zbiranje sredstev, ki jih bo mogoče uporabiti zgolj za namene prenizkih pokojnin, ne pa sklad, kjer bo politika lahko razprodala še tisto, kar nam je v preteklosti uspelo ohraniti kot skupno premoženje, je povedala predsednica ZSSS, kjer nasprotujemo vladnemu predlogu zakona o nacionalnem demografskem skladu in bomo, če bo ta konec maja sprejet, sprožili referendumske aktivnosti.

Dotaknila se je še socialnega dialoga in ocenila, da zlasti v zadnjem letu vse bolj izgublja pomen in obseg. Posledica tega so zakoni, ki se sprejemajo hitro in nepremišljeno, ustavno sodišče pa jih nato razveljavlja.

Na koncu pa je čestitala »vsem, ki imajo prvi maj za osebni praznik«, predvsem pa vsem vam, drage članice in člani. Živela 1. in 2. maj! Živel praznik dela!

Prvomajsko čestitko naše predsednice sicer lahko najdete na tej povezavi:

Prvomajska čestitka predsednice

Naš spletni prvomajski kotiček pa vas pričakuje tukaj:

Živela 1. in 2. maj!

Share