Vse najboljše! ZSSS obeležuje trideseto obletnico delovanja

6. 4. 2020

6. aprila 1990 je bila na dvodnevnem kongresu v Cankarjevem domu v Ljubljani na novo vzpostavljena Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kongres je pomenil zaključek več kot dveletnih razprav med članstvom o tem, kakšno sindikalno organizacijo potrebujejo. Vse odtlej je ZSSS zavezana boju za delavske pravice, solidarnosti in družbeni pravičnosti.

Na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja se je Slovenija soočala z velikimi izzivi. Leta 1990 je bil družbeni, socialni, gospodarski ipd. položaj zaskrbljujoč. 776 pravnih oseb v gospodarstvu z 272 tisoč zaposlenimi je imelo blokirane račune. Domači družbeni proizvod se je zmanjšal za 61 odstotkov. Zaradi stečajev je delo izgubilo 38.500 delavk in delavcev. Tudi danes se tako kot takrat naša država sooča z veliko preizkušnjo, ki je tokrat posledica izbruha novega koronavrisua. Pri tem so znova ogrožena naša delovna mesta. Pred tridesetimi leti je kongres potekal pod geslom: »Zame gre, za moje delo, znanje in pravičnost!« Tako kot takrat, bosta tudi tokrat pri soočanju s socialno in gospodarsko krizo pomembna naše znanje in pravičnost. Slogan z ustanovnega kongresa ZSSS je torej aktualen tudi danes.

V času epidemije se na nas s svojimi težavami obrača veliko delavk in delavcev. Najpogostejša vprašanja ter odgovore na njihove stiske in težave smo zbrali tukaj. Opozarjamo, da vladajoči nikakor ne smejo spregledati socialnega dialoga in vloge sindikatov, ki so jo imeli v zadnjih tridesetih letih, oblasti pa so jo marsikdaj poskušale zmanjšati ali zaobiti. Tudi med epidemijo novega koronavirusa kršitev delavskih pravic ne manjka, kar je nedopustno. To moramo preprečiti.

Temeljne vrednote ZSSS

Od svoje ustanovitve naprej v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije sledimo temeljnim vrednotam, kot so enakopravnost, enakost, strpnost, dostojno plačilo in dostojno življenje, varno in zdravo delovno okolje, brezplačno in vsem dostopno kakovostno zdravstvo in šolstvo, aktivizem, pozitivna samopodoba, solidarnost, socialna pravičnost, vseživljenjsko učenje in medgeneracijsko sodelovanje.

Povezani smo močnejši

Spomniti velja, da bomo prvega maja praznovali tudi 130. obletnico prvega praznovanja praznika dela na Rožniku in v nekaterih drugih krajih po Sloveniji. Že takrat so bile naše delavke in delavci med prvimi na svetu, ki so pred mnogimi bolj razvitimi industrijskimi državami, obeležili še danes enega najpomembnejših praznikov pri nas, čeprav so v samostojni državi že razmišljali o njegovi ukinitvi (leta 1992) in skrajšanju praznovanja na zgolj en dan (leta 2012). Eden od dosežkov slovenskega sindikalnega gibanja je bila tudi ohranitev tega pomembnega delavskega praznika. Napredno znanje in ideje, ki so k nam prišle že pred sto tridesetimi leti, pa bomo znova potrebovali tudi pri odpravljanju posledic epidemije, in sicer v času, ko je poleg Slovenije pred veliko preizkušnjo ves svet. Kot nas uči ne zgolj zadnjih trideset, ampak vsaj zadnjih 130 let, bomo delavke in delavci lahko samo združeni in s skupnimi močmi tudi v prihodnje branili svoje pravice in se borili za boljši jutri.

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič ob tem sporoča, da bomo pri tem naredili vse, kar je v naši moči. Delavkam in delavcem pa je še posebej sporočila: »Vaša naloga je, da ščitite sebe in druge. Z odgovornim ravnanjem, strpnostjo in pogumom bomo to krizo prebrodili – skupaj, povezani in močnejši!«

Skupinska fotografija z ustanovnega kongresa ZSSS v Ljubljani, ki je potekal 6. in 7. aprila 1990.

 

Ob 30-letnici ZSSS sporočamo: Sindikati smo široko vpeti v družbo in pomembni na marsikaterem področju življenja in dela naših članov in članic, delavk in delavcev, mladih in starejših. Pridružite se nam, preverite, kdo smo, kaj delamo in zakaj je dobro biti naš član oziroma članica. Ugotovili boste, da sindikati nismo ostanek preteklosti, ampak zelo pomemben del sedanjosti in še pomembnejši del prihodnosti.

Ne spreglejte tudi:

Trideset let delovanja ZSSS v sliki in besedi (1. del)

Trideset let delovanja ZSSS v sliki in besedi (2. del)

Share