Ne prezrite: pripravili smo e-priročnik o preprečevanju spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu

4. 1. 2023

Na ZSSS smo pred kratkim pripravili prosto dostopen e-priročnik o preprečevanju spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu. Namenjen je delavkam in delavcem, sindikalnim zaupnikom in zaupnicam ter drugim sindikalnim predstavnikom, pa tudi vsem tistim, ki jih tematika zanima ter želijo v praksi udejanjiti ničelno toleranco do vseh oblik nasilja.

V njem predstavljamo zakonodajo, ki ureja to področje, raziskujemo, kako je tematika zastopana v kolektivnih pogodbah dejavnosti (popisujemo primere dobrih praks s konkretnimi členi), pišemo o tem, kakšna je vloga sindikalnega zaupnika v podjetju in pri pomoči žrtvam ter kako lahko ukrepamo, če smo žrtev spolnega ali drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu.

Priročniku smo, kar je prav tako izjemno pomembno, priložili vzorec dnevnika trpinčenja na delovnem mestu, vzorec izjave o ničelni toleranci do nadlegovanja in nasilja na delovnem mestu ter vzorec dogovora o preprečevanju nadlegovanja in nasilja na delovnem mestu.

E-priročnik najdete na spodnji povezavi:

E-priročnik o nadlegovanju na delovnem mestu


Ne prezrite tudi izbranih besedil iz tematske številke z naslovom Nadlegovanje in trpinčenje na delovnem mestu (oktober 2022) Delavske enotnosti, glasila ZSSS:

S pasivnostjo ne bomo rešili popolnoma ničesar – Pogovor s strokovnjakinjo za preprečevanje nasilja na delovnem mestu Dorotejo Lešnik Mugnaioni

O čem govorimo, ko govorimo o nasilju? – Intervju s sociologinjo in raziskovalko Jasno Podreka

O nadlegovanju in trpinčenju na delovnem mestu: Pogled s terena pravi, da je veliko prikritega mobinga

Share