Sindikalna zmaga! Ustavno sodišče razveljavilo določbe glede upokojevanje starejših delavk in delavcev

17. 12. 2021

Vladajoča koalicija je z lanskim sprejemom sedmega protikoronskega paketa (PKP7) ter določb o upokojevanju starejših delavk in delavcev posegla v zakon o delovnih razmerjih, in sicer tako, da je vanj umestila prisilno odpuščanje starejših zaposlenih brez razloga. Z drugimi besedami: šlo je za sporna določila o prisilnem upokojevanju brez utemeljenega razloga, ko zaposleni izpolnijo pogoje za starostno upokojitev (praviloma pri starosti 60 let in 40 letih delovne dobe). Temu smo ostro nasprotovali tudi v ZSSS ter ves čas opozarjali, da je tak ukrep neustaven in diskriminatoren.

Zahtevo za presojo ustavnosti določb smo tako vložili sindikati (in zagovornik načela enakosti), danes pa je ustavno sodišče sporočilo, da je razveljavilo dva sporna člena, ki sta se nanašala na zakon o delovnih razmerjih in zakon o javnih uslužbencih, zato sta nomotehnično postala del teh zakonov, določala pa sta, kot rečeno, da lahko delodajalec zaposlenemu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, odpove delovno razmerje brez navedbe utemeljenega razloga.

»Vsebina predlaganih členov ni interventne narave, temveč gre za sistemski poseg v Zakon o delovnih razmerjih z uvajanjem novega odpovednega razloga in z odstopom od temeljnega postulata delovnega prava, in sicer da je odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca upravičena le v primeru utemeljenega in resnega razloga, ki onemogoča nadaljevanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi,« smo lani zapisale reprezentativne sindikalne centrale, tudi ZSSS. V praksi bi predlagane spremembe namreč vodile do tega, da bi bili starejši zaposleni pod nenehnim pritiskom neutemeljene odpovedi pogodbe o zaposlitvi. In nesprejemljivo je, da bi s ciljem ohranitve zaposlitve pristajali na slabšanje svojega delovnopravnega standarda.

Prisilno upokojevanje ne pomeni zaposlovanja mladih

Slaboumnim puhlicam in prozornemu zavajanju ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, da »gre za najbolj razvojen ukrep PKP7, ki prinaša nove zaposlitvene priložnosti mladim,« so se jasno uprle tudi naše mlade sindikalne sile iz Sindikata Mladi plus.

»Minister in vlada želita ustvariti medgeneracijski konflikt. Pod pretvezo, da jima je mar za mlade, napadajo starejše delavke in delavce, ki jih bodo zdaj prisilno upokojevali. A mladi ne bomo pristali, da nas izkoristijo za orodje za tovrstno manipulacijo. In ne bomo pristali na medgeneracijski konflikt, ki nam ga želijo vsiliti. Mladi si seveda želimo priložnosti za delo ter varnih in trajnih zaposlitev. Vendar sprejeti interventni zakon tega ne prinaša. Prav tako ne sprejemamo ultimatov, da lahko do dela pridemo samo na račun samovoljnega in prisilnega odpuščanja naših staršev. Problema brezposelnosti mladih nikoli nismo in ne bomo rešili z odpuščanjem drugih delavk in delavcev, saj to ne more biti realna rešitev, ampak kvečjemu vnaša novo nestabilnost v delavski razred, povečuje segmentacijo na trgu dela in rahlja delavske standarde,« so v sindikatu mladih opozorili že lani. Temu ni kaj dodati.

Ustavno sodišče je izvajanje določil zakonov o delovnih razmerjih in o javnih uslužbencih, ki se nanašajo na ureditev upokojevanja starejših delavcev z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, sicer začasno zadržalo februarja, zdaj pa je torej dokončno potrdilo, da jo šlo za škodljive, diskriminatorne in neustavne namene.

Sodbo oziroma dostopne dokumente, povezane z njo, lahko najdete tukaj, tu in na tej povezavi.

Zakaj so bila omenjena določila sporna, pa preberite tudi v komentarju predsednice ZSSS Lidije Jerkič iz januarja letos:

PKP7 – nov odpovedni razlog, ki spreminja Zakon od delovnih razmerjih – nabor najbolj spornih posledic nepremišljene odločitve

Share