Skupaj za višje plače

Zakaj sploh protestni shod?

Ko danes poslušamo o gospodarski rasti in vedno večjih dobičkih podjetij, ko opazujemo, kako prihodki najbogatejše peščice samo še naraščajo, se upravičeno sprašujemo, kdaj bomo na vrsti mi. Kdaj bo čas za resničen socialni dialog, o katerem zdaj vpijejo delodajalci? Kdaj bodo pripravljeni pristopiti k novemu plačnemu modelu in sposobni sprejeti kakšno pozitivno rešitev, razen odločitve, da ničesar ne sprejemajo?

Ker pa so pravice vedno priborjene in nikoli podarjene, lahko uspemo samo združeni, solidarni in organizirani. Skupaj bomo zahtevali ohranitev kolektivnih pogodb, skupaj se bomo borili za zvišanje naših plač in skupaj zahtevali, da nas delodajalci spoštujejo. Ti nam spet grozijo z zapiranjem delovnih mest, selitvijo proizvodnje in odpovedmi kolektivnih pogodb na ravni dejavnosti, pogodb, ki nam omogočajo pravice iz naslova delovnega razmerja, tarifne razrede, dodatke, povračilo stroškov, torej dostojno delo in spodobno življenje.

Zakaj gredo na shod tudi upokojenci in upokojenke?

Višina pokojnine je odvisna od višine plače. Nizke plače pomenijo nizke pokojnine. Višje plače pomenijo višje pokojnine, več plačanih prispevkov in več sredstev v pokojninski blagajni. Boj za višje plače je vedno torej tudi boj za višje pokojnine in boljši položaj upokojenk in upokojencev (več v izjavi Sindikata upokojencev Slovenije).

Zakaj je shod pomemben tudi za mlade brezposelne in prekarne delavke in delavce?

Ker je boj za višje plače, za ustrezen socialni dialog in za izboljšanje položaja delavk in delavcev, tudi boj za dostojno delo in spodobno življenje! In boj za zaposlovanje mladih ter proti prekarnim oblikam dela, v katerih se največkrat znajdemo prav mladi. Je boj za to spoštovanje socialnega dialoga in s tem za ustrezno prepoznano vlogo delavk in delavcev ter sindikatov. Čeprav prekarne delavke in delavci ter brezposelni niso (redno) zaposleni in se zato na prvi pogled zdi, da se jih povišanje plač in ohranitev kolektivnih pogodb ne tičeta, gre za naložbo v prihodnost. Gre za boj za socialni dialog in trg dela, ki bo omogočal tudi (dostojno) zaposlovanje mladih, prekark in prekarcev (več v zapisu Sindikata Mladi plus in v sporočilu Sindikata prekarcev).

Zakaj protestni shod na delovni dan?

Članice in člani sindikatov družine ZSSS poznate večno dilemo, protestirati ob vikendih ali med tednom. Nikoli ni za vse čisto prav. Tokrat smo se za delovni dan odločili iz enega razloga: delodajalci nas morajo slišati. Ker močno dvomimo, da so nas pripravljeni počakati in poslušati med vikendom, gremo pred njihova vrata takrat, ko nas bodo zagotovo slišali. Sredi tedna, sredi delovnega dne.

Potem naj vzamem dopust?

Tole je prvi, opozorilni shod, ne (še) stavka. Torej ja. Če niste (v skladu s kolektivno pogodbo) prejeli vabila na sejo konference ali izvršnega odbora, si morate, če se nam želite pridružiti, sami urediti odsotnost z dela. Najverjetneje je edina možnost dopust. Prepričani smo, da je vredno in nujno, da stopimo skupaj in pokažemo, da mislimo resno. Če vam ne uspe tokrat, vam bo pa naslednjič. Kot rečeno, ta shod ne bo edini!

Kaj pa organizirani prevozi?

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije ne organizira prevozov, člani se organizirajo samoiniciativno, v podjetjih in sindikatih dejavnosti. Obrnite se na območno organizacijo ZSSS (seznam najdete tukaj) in se pozanimajte, kako iz vašega kraja najlažje v Ljubljano. Naši sodelavci in sodelavki z območij bodo zagotovo imeli vse informacije okoli prevozov.

Pridem. Kaj naj prinesem s seboj?

Barve svojega sindikata! Na plakatih, kapah, majicah, zastavah, rutkah itd. – karkoli imate na razpolago. Najbolj zaželeni so transparenti, ki jih pripravite sami. Z njimi bomo delodajalcem najbolj jasno sporočili, kaj nas moti in predvsem – kaj zahtevamo.

Napoved protestnega shoda

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije skupaj s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam v sredo, 5. 12. 2018, ob 11:00 organizira protestni shod Skupaj za višje plače!, ki bo potekal pred delodajalskimi organizacijami na Dimičevi ulici v Ljubljani.

Predlog Zakona o minimalni plači, ki je bil vložen v Državni zbor, je odprl ne samo vprašanje ustrezne minimalne plače, temveč pokazal na vse razsežnosti prenizkih plač delavcev in delavk v zasebnem sektorju. Reakcije delodajalcev na vložen predlog so prekoračile vsako mero zdravega razuma, višek vsega pa je bila izjava, da delodajalci izstopajo iz vseh ravni socialnega dialoga, tudi na bipartitni ravni, kar pomeni, da se ne bodo pogajali več za plače v kolektivnih pogodbah, celo več, razumeti je bilo, da bodo odpovedovali kolektivne pogodbe. Na tej točki je treba delodajalcem dati jasen in glasen odgovor. NE!

Spodbujeni z zgornjimi grožnjami opozarjamo, da smo delavke in delavci zasebnega sektorja med nedavno finančno in ekonomsko krizo nosili veliko breme. Delodajalci so pritiskali na zniževanje pravic iz naslova delovnega razmerja, vsak dan znova smo trepetali, ali bomo sploh ohranili zaposlitev, pristajali smo na nevzdržne delovne razmere, se vseskozi se soočali s stečaji in drugimi delavskimi stiskami ter se na koncu pogosto brez služb znašli na zavodu za zaposlovanje. Ko danes poslušamo o gospodarski rasti in vedno večjih dobičkih podjetij, ko opazujemo, kako prihodki najbogatejše peščice samo še naraščajo, se upravičeno sprašujemo, kdaj bomo na vrsti mi.

Ker so pravice vedno priborjene in nikoli podarjene, lahko uspemo samo združeni, solidarni in organizirani. Skupaj bomo zahtevali ohranitev kolektivnih pogodb, skupaj se bomo borili za zvišanje naših plač in skupaj zahtevati, da nas delodajalci spoštujejo.

Višje plače, boljše kolektivne pogodbe in dobri delovni pogoji so pomembni tudi za mlade ter prekarne delavke in delavce, saj lahko pripomorejo k zmanjšanju prekarnega dela in boljši zaščiti za vse. Pomembni so za naše pokojnine, pomembni so za razvoj družbe. Protestu se tako pridružujejo tudi prekarci, mladi in upokojenci.
Prav je, da je delodajalcem skupaj, enotni in povezani pokažemo, da se ne bomo pustili prestrašiti in izsiljevati! Zahtevamo spoštovanje in dostojno plačilo za opravljeno delo – za delavke in delavce vseh generacij, ozadij in poklicev!

Zato sindikati člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in sindikati Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam za 5. 12. 2018 ob 11:00 organiziramo protestni shod, na katerem bomo delodajalcem jasno in glasno sporočili naslednje:

– Ostro nasprotujemo grožnjam o odpovedovanju kolektivnih pogodb!
– Zahtevamo višje plače!
– Podpiramo Zakon o minimalni plači!

Protestni shod organizirajo storitveni in industrijski sindikati Zveze svobodnih sindikatov Slovenije:

Shod podpirajo in se mu pridružujejo tudi vsi drugi sindikati ZSSS:

in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam.

Se vidimo 5. 12. 2018 ob 11:00! Povej naprej!

Share