Testiranje kot kazen za nasprotovanje Uberju? – Jezni taksisti danes zasedli Šubičevo

23. 2. 2021

»Minister nas kaznuje, ker smo proti Uberju, ukrepi testiranja nimajo nič z zdravstvenimi tveganji,« je bilo slišati med taksisti danes pred parlamentom v Ljubljani. Šubičevo ulico je namreč za skoraj dve uri zasedla reka več deset taksistov, ki so spet in znova protestirali proti neživljenjskemu odloku vlade, da se morajo testirati na 72 ur.

»Argument« ministra za infrastrukturo, da gre pri taksiju za majhen zaprt prostor, kjer naj bi bila verjetnost za okužbo z novim koronavirusom velika, jih ne prepriča, saj so v času epidemije vozili vseskozi, testiranje pa je bilo uvedeno šele pred kratkim, prav tako kot za avtošole, ki pa velik del časa niso smele obratovati. »Se mora na tri dni testirati ministrov šofer, se morajo policisti, ki se skupaj vozijo v avtomobilih,« so se ogorčeno spraševali taksisti.

»Testiranje nam jemlje čas in s tem zaslužek, naj nas raje cepijo,« pravijo voznice in vozniki taksijev, ki so tokrat na protestno vožnjo po Ljubljani prišli z več koncev Slovenije. Okoli 1500 ljudi se v Sloveniji preživlja z vožnjo taksija, prihod spornega Uberja, platformnega ponudnika prevozov, zaradi katerega ministrstvo za infrastrukturo celo spreminja zakonodajo, pa bi mnogim vzel zaslužek, pravijo. Medtem ko oni redno plačujejo davke in prispevke, so tudi zaposleni pri taksi družbah in imajo socialno varnost, Uber pomeni totalno razgradnjo delavskih pravic, se zavedajo taksisti. Združeni v sindikat taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) še vedno čakajo na odgovor pristojnih in pravijo, da bodo vztrajali dokler ta ne bo smiseln in bo za vse voznike veljal enak režim testiranja na novi koronavirus. Mnoge pa je žal v času današnjega protesta popisala policija in jim izrekla kazen za oviranje prometa.

Podporo jeznim in nezadovoljnim taksistom ter taksistkam pa je izrazila tudi ZSSS in drugi sindikati dejavnosti iz naše družine: Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije, Sindikat finančnih organizacij Slovenije, Sindikat upokojencev Slovenije, Sindikat tekstilne in usnjarsko-predelovane industrije Slovenije, Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa in Svobodni sindikat Slovenije, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije


Preberite še:

Nezadovoljni taksisti danes opozarjajo na svoje težave v več mestih po Sloveniji

Nezadovoljni taksisti nadaljujejo z aktivnostmi tudi danes

Protestna vožnja po ljubljanskih ulicah: Taksisti jasno in glasno pozvali k odpravi diskriminatornih ukrepov

Taksisti opozarjajo na stisko in zahtevajo odpravo diskriminatornih ukrepov

 

Share