“Mal’ca za komunalca”: Zakonodajna pobuda SKVNS uspela!

30. 1. 2020

Predlog sprememb zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom, ki izenačuje zneska za malico za delavce v javnih in zasebnih komunalnih podjetjih, je bil na včerajšnjem glasovanju v parlamentu deležen enotne podpore!

Po več kot 7000 zbranih podpisih v podporo omenjeni zakonski spremembi gre za končno zmago pri prizadevanjih za odpravo dolgoletne krivice, pri njej pa je največje delo opravil Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS), ki je bil skupaj z Zbornico komunalnega gospodarstva tudi glavni pobudnik akcije.

Omenjeni zakon je, kot smo že večkrat opozorili, preprečeval uporabo kolektivne pogodbe za komunalne dejavnosti – dogovorjene s socialnimi partnerji – za vse zaposlene, kar je pomenilo dva različna sistema povračil stroškov prehrane. Delavci, zaposleni v podjetjih, ki so v lasti oziroma pretežni lasti države ali občine, so bili tako upravičeni do povračila zneska za prehrano v višini 4,61 evra, medtem ko so zaposleni v podjetjih v zasebni lasti dobili povračilo zneska za prehrano v višini 6,12 evra. Delavci v javnih podjetjih so tako na leto prejeli kar okoli 340 evrov regresa za prehrano manj. Pri tem je šlo seveda za delavce, ki svoje delo pretežno opravljajo po terenu, in sicer 365 dni v letu ter v vsakršnih vremenskih pogojih.

SKVNS je z akcijo za spremembo zakona začel lani, podpise podpore je začel zbirati septembra, novembra jih je predal v državni zbor, decembra je zeleno luč za spremembe prižgal Ekonomsko-socialni svet, nato je sredi januarja letos zadevo obravnaval pristojni odbor državnega zbora, včeraj pa so spremembe enotno potrdili tudi poslanke in poslanci.

Iskrena hvala vsem, ki ste prispevali svoj podpis podpore, in vsem, ki ste v svojih sredinah organizirali zbiranje podpisov. Hvala, ker ste verjeli v naš skupni cilj. Uspeli smo skupaj!

Share